2009-11-20 11:48:42• hírek • MTI/AFP

Nem okozhat halált az oltás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kizárja, hogy az új típusú influenza elleni védőoltás okozta volna annak a 41 embernek a halálát, kiknek eseteit a nemzeti egészségügyi szakszolgálatok vizsgálták hat országban.

Marie-Paule Kieny, a WHO oltóanyag-fejlesztési szolgálatának igazgatója csütörtökön közölte: az egészségügyi hatóságok által vizsgált halálesetek között eddig nem találtak olyat, amelyet a vakcina okozott volna.  
Több európai országban, így Svájcban és Németországban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az alkalmazott adalékanyagot biztonságosak-e. Ezek az adalékanyagok a szervezet immunválaszát hivatottak gyorsítani, illetve fokozni a vakcina hatását. Az Egyesült Államokban egyetlen adalékanyagokkal ellátott vakcinát sem engedélyeztek eddig, holott Európában általánosan használatosak.

Kieny hangsúlyozta: "A H1N1 elleni védőoltás ugyanolyan biztonságos, mint a szezonális influenza elleni vakcina." Hozzátette: a H1N1-vírus elleni védőoltásnak sincs több mellékhatása, mint a szezonális influenza elleni védőoltásoknak. Minden 10 ezer beoltott ember közül csak egynél lép fel reakció, száz esetből öt súlyos - mondta Marie-Paule Kieny.
A WHO szerint a terhes nők és a krónikus betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetett csoportok az esetleges szövődmények miatt, a szakosított ENSZ-szervezet ezért azt kéri az országoktól, hogy elsődlegesen ők kapják meg a védőoltást. A WHO adatai szerint több mint 6250 ember halt meg világszerte új típusú influenzában április óta, ekkor azonosították a H1N1 vírus altípust.


Világszerte több százezren kaptak már oltást
Világszerte több százezren kaptak már oltást



Ukrajnában eddig 225 esetben mutatták ki a H1N1-vírust, amely 17 beteg halálát okozta - közölte csütörtökön az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese. Vaszil Lazorisinec az országos járványhelyzetről tartott kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Ukrajnában jelenleg háromféle járvány van, amelyeket a H1N1-vírus, a szezonális influenza és a felső légúti megbetegedések terjedése okoz.

Romániában az elmúlt 24 órában 132-vel nőtt az új típusú influenzában megbetegedettek száma, az országban összesen 1651 emberről bizonyosodott be, hogy megfertőződött a H1N1-vírussal, haláleset nincs - közölte csütörtök délután a román egészségügyi minisztérium.

Csehországban - noha az új típusú influenza jelen van - járvány nincs. A megbetegedések aránya pillanatnyilag egyetlen régióban sem lépi túl a járványnak minősíthető szintet - jelentette be Michal Vít, Csehország tiszti főorvosa csütörtökön Prágában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: