2010-11-14 12:18:50• hírek • MTI

Nem neheztel a volt politikai fogoly

A mianmari ellenzék frissen szabadult vezéralakja kijelentette vasárnapi beszédében, hogy együtt akar működni minden demokratikus erővel, valamint hogy nem neheztel a katonai juntára, amely élete utóbbi 21 évéből 15 éven át fogva tartotta őt.

A demokrácia a szólásszabadságon alapul, az a demokrácia, amikor az emberek ellenőrzésük alatt tartják kormányt. Én el fogom fogadni, ha az emberek ellenőrzésük alatt akarnak engem tartani - mondta Aung Szan Szú Kji feloszlatott pártjának (Nemzeti Liga a Demokráciáért, NLD) több ezer tagja előtt az omladozó volt pártszékháznál. E bejelentéseivel megerősítette, hogy azonnal visszatér a politikai életbe.

"Őreim jól bántak velem. Szeretném, ha a néppel is jól bánnának. Hiszek az emberi jogokban és a jog uralmában. Szükségem van az emberek tenni akarására. Hallani akarom az emberek hangját, és aztán eldöntjük együtt, hogy mit csináljunk" - tette hozzá. Kijelentette, hogy szeretne hozzájárulni a mianmari nép életszínvonalának emeléséhez, és hogy szemtől szemben akar beszélni az ország vezetőivel. Felszólította követőit, hogy ne csüggedjenek, hanem álljanak ki jogaikért.

Szú Kji több mint év óta most beszélt először szeptemberben megszüntetett pártjának a tagjai előtt. A beszéd előtt, szabadulása óta másodszor találkozott hazájában szolgálatot teljesítő külföldi nagykövetekkel.

On Kjaing, az immár illegalitásban működő NLD egyik rangidős tagja megerősítette egy kormánytisztviselő előző napi közlését, hogy, Szú Kji szabadon engedéséhez a katonai vezetés nem szabott semmilyen feltételt. Az állami ellenőrzés alatt álló, Új Fény című mianmari lap az országos rendőrparancsnokot idézve azt írta, hogy a kormány "kész bármilyen segítséget megadni Aung Szan Szú Kjinek, amire szüksége van".

Egy legális, de kisebb ellenzéki pártnak, a Nemzeti Demokratikus Erőnek (NDE) a vezetője, Kin Maung Szve azt mondta: Szú Kjit nem csak saját volt pártja vezetőjének, hanem nemzeti vezetőjüknek tekintik. Az NDE az NLD-ből kilépett tagokból alakult meg.


Megbocsájtott fogvatartóinak
Megbocsájtott fogvatartóinak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: