2010-11-09 12:58:54• hírek • Szatmár.ro

Nem nehezedett az érettségi

November elsejétől már a Tanügyminisztérium honlapján is elérhetőek a 2010/2011-es vizsgák mintatételsorai.

A következő, 2010/2011-es tanévben az idei évvel ellentétben már nem kell december folyamán beiratkozni, és februárban nekilátni a vizsgasorozatnak: a képességfelmérő vizsgák csak júniusban kezdődnek.

A mintatételeket november elsején tették közzé, a pedagógusok szerint, pedig nem lettek nehezebbek az előző évekhez képest, ahogyan a tavaly, ezúttal is a kompetenciák felmérésre helyezték hangsúlyt.

Magyar nyelvből például az érettségizőknek három feladatot kell megoldaniuk három óra alatt: a megadott modell szerint például egy Petőfi Sándor verset kell elemezniük, egy szabadon választott, tanult regényről kell írniuk és szövegértelmezési feladatokat kell megoldaniuk. Ezek a feladatok nem újszerűek, az elmúlt években már találkozhattak hasonlóakkal a diákok, ugyanakkor nehezítéseket sem tartalmaznak - tudtuk meg Gál Gyöngyi anyanyelvi oktatásért felelős tanfelügyelőtől.

Az Oktatásügyi Minisztérium honlapja alapján az érettségire való beiratkozás 2011. május 23. és 27. között zajlik, a végzős középiskolások számára ugyanakkor 27-én ér véget a tanév. Valamivel több, mint egy hét múlva, június 6-án kezdődik el az érettségi román nyelvi képességeket felmérő szóbeli vizsgával.

Június 8-10. között az anyanyelvi kommunikációs kompetenciákat, 13-17. között a számítógépes ismereteket mérik fel, június 20. és 23. között tartják meg az idegennyelv-próbát. A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgát június 27-én szervezik meg, 28-án az anyanyelv és irodalom írásbeli következik, majd 29-én a profilnak megfelelő tantárgyból írnak dolgozatot a diákok.

Július 1-jén a választott tantárgyból vizsgáznak a végzősök. Az első eredményeket július 4-én teszik ki, ezt követően a jegyükkel elégedetlenek óvást nyújthatnak be. A végleges eredményeket pedig július 8-án függesztik ki.


Érettségi: a mintatételek sora már elérhető
Érettségi: a mintatételek sora már elérhető


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: