2018-11-01 10:48:50• hírek • Bede Emőke

Nem mindegy, hogy kié a dög!

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

Két éve született meg az a törvény, mely az elhullott állatok elszállítását hivatott szabályozni, azonban az alkalmazási útmutatóra nem kevesebb mint 1 év és 8 hónapot kellett várni. Mivel nemrégiben elkészült ez a várva várt dokumentum is, így végre a törvényrendelet élesben is működésbe léphet.

Az üggyel kapcsolatban Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke sajtói kérdésre elmondta, összességében két típusba sorolhatjuk az elhullott állattetemeket. Az első csoportba tartoznak azok a tetemek, melyeknek ismert a tulajdonosa (ide főleg a kisgazdaságokban nevelt állatok sorolhatók be), a másodikba pedig értelemszerűen azok, melyek gazdátlanul múltak ki.

 

Az első kategóriába tartozik például egy elhullott tehén vagy sertés, melynek elszállításáról az állat gazdának kell gondoskodnia. A törvény értelmében a tulajdonosnak maximum 24 órán belül értesítenie kell a körzeti állatorvost, aki aztán majd felveszi a kapcsolatot a helyi felelőssel, majd az a megyei felelőssel, majd ez a személy értesíti azt a céget, mellyel az elszállításról szóló szerződést megkötötték. A forgatókönyv szerint végül a cég elviszi a tetemet, majd a hatályos törvények szerint gondoskodik róla az erre a célra kijelölt egységben. A mezőgazdasági minisztérium szerint mindezt 0,9 lejes kilogrammonkénti költségen meg lehetne oldani, viszont a piaci árak ennek akár kétszeresét is elérhetik, így egy nagyobb tetem, pl. egy sertés elszállítása és megsemmisítése igencsak borsos mulatság lehet. Sajnos a gazdának a költségek 25 százalékát helyben fizetnie kell, a fennmaradó összegről azonban gondoskodik a megyei tanács. Viszont mindezzel kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy Szatmár megyében eddig egyetlen cég sem jelentkezett a feladatra.
 

De mi van akkor, ha egy hányattatott sorsú, gazdátlan eb épp a település központjában leheli ki lelkét? Kinek kell akkor gondoskodni az elszállításról? A tanácselnök szerint a törvény egyértelműen fogalmaz: ebben az esetben a tulajdonos nélküli tetem gondja a helyi önkormányzatra hárul, épp ezért nekik is szükségük lesz állattetem-elszállítási szerződésre. Az állattartó cégek helyzete talán a legegyszerűbb, ugyanis a farmok saját maguk kell megoldják az elhullott állat elszállítását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: