2013-01-24 13:11:20• hírek • Szatmár.ro

Nem mentek el nyomtalanul

Krasznabélteken emlékeznek január 27-én a szatmári svábok 1945-ben történt deportálására.

A Romániai Német Demokrata Fórum Szatmár megyei- és krasznabélteki szervezete, valamint a Krasznabélteki Polgármesteri Hivatal közös szervezésében tartanak január 27-én, vasárnap megemlékezést a szatmári svábok deportálásának hatvannyolcadik évfordulója alkalmából. "Egy nép szenvedése" mottó alatt tekintenek vissza a múlt könyörtelenségére, a svábok megpróbáltatásaira, nehéz sorsára.

Az eseményekre való visszatekintéssel ugyanakkor üzennek: nem szabad, nem lehet feledni az 1945-ben történteket, az elődök áldozatából erőt kell meríteni a kitartáshoz, megmaradáshoz, értékfelmutatáshoz. Voltak ugyanis példák, olyan ősök akik az otthontól való elragadtatásban is kitartottak sváb öntudatuk, a szülőföld szeretete mellett - sokan nem tértek haza, de őrzik emléküket az utcák, a házak és az emberszívek.

Ennek az érték- és emlékőrzésnek a rendezvénye lesz vasárnap, a szép sváb múlttal rendelkező településen, Krasznabélteken, ahol reggel, háromnegyed tíztől a Szent László templomban a fúvószenekar koncertjére kerül sor, tíz órától ünnepi szentmisét mutatnak be német nyelven - de kétnyelvű prédikációval -, majd a templomból kilépve felvonulás veszi kezdetét. A közösség élő és lüktető jellegéről ezt követően ad képet az a kultúrprogram, melyet a helyi kultúrotthonban tartanak. A rendezvényre szeretettel várnak mindenkit, aki a közösséggel együtt szeretne emlékezni és töltekezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: