2010-08-31 11:40:57• hírek • MTI

Nem megoldás a hazatelepítés

Nem megoldás, ha a romákat - bizonyos pénzösszeget juttatva nekik - hazatelepítik Franciaországból Romániába - vélekedett Teodor Baconschi román külügyminiszter egy hétfő esti tévéinterjúban, és egyúttal kétoldalú és európai párbeszédet szorgalmazott e nemzeti kisebbség társadalmi beilleszkedésének megoldása érdekében.

Baconschi a TVR román közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: "ezek az önkéntes hazatelepülések, cserébe azért az összegért, amelyet roma honfitársaink kapnak (a francia hatóságoktól) azért, hogy elfogadják hazatérésüket Romániába, nem jelentenek megoldást".

A politikus hangsúlyozta, hogy pénzre, politikai akaratra, kétoldalú és európai párbeszédre, egyúttal konkrét programokra van szükség a romák helyzetének javításához. "Számítunk Párizs őszinte együttműködésére. Lakásokra van szükség, az oktatáshoz való hozzájutás javítására, egészségügyi rendszerre. Ez nem oldható meg két nap alatt. Ez több évszázados, nemzetek felett átívelő probléma" - hangoztatta a román külügyminiszter.

Franciaország a közelmúltban megszigorította a Romániából és Bulgáriából érkezett romákkal kapcsolatos politikáját, akik közül július 28. és augusztus 17. között 979 főt hazatelepített. A hazatérő felnőttek egy része 300 eurós segélyt kapott a francia államtól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: