2009-03-23 17:21:24• hírek • Kárpáti János, MTI

Nem maradnak már sokáig Afganisztánban

A Egyesült Államok Afganisztánnal kapcsolatos új elképzeléseiről adott tájékoztatást hétfőn Brüsszelben Richard Holbrooke amerikai megbízott a NATO székházában, valamint EU-vezetőkkel folytatott tárgyalásain.

Barack Obama amerikai elnök előzőleg arról beszélt, hogy kizárólag katonai eszközökkel nem lehet megoldást találni az afgán problémára, és hogy az Egyesült Államoknak "távozási stratégiára" is szüksége van e közép-ázsiai ország vonatkozásában.

Holbrooke a hét végén, a German Marshall Alapítvány és a belga külügyi intézet által közösen szervezett, Brüsszeli Fórum elnevezésű rendezvényen az afgán rendőrség megerősítésének, valamint a kábítószertermelés elleni küzdelem hatékonyabbá tételének a szükségességét hangsúlyozta. A NATO-tagországok nagykövetei számára adott hétfői tájékoztatásának tartalmát egyelőre nem ismertették a nyilvánossággal.

Obama vasárnap a CBS televíziónak adott nyilatkozatában jelezte: bár Washington 17 ezer további katonát küld zömmel Afganisztán déli részébe az augusztus 20-i elnökválasztás előtt, mégis érzékeltetni kell, hogy az Egyesült Államok nem a végtelenségig marad Afganisztánban, "szükség van távozási stratégiára" is.
Holbrooke a Brüsszeli Fórumon kijelentette: a nemzetközi közösség "és azon belül talán különösképpen az Egyesült Államok" idő előtt jutott arra a következtetésre, hogy Afganisztánban jól alakulnak a dolgok, és figyelmét Irakra irányította át.

"Ez történelmi jelentőségű hibának bizonyult. Az Egyesült Államok az elmúlt húsz évben kétszer is - 1989-ben és 2003 körül - elfordította tekintetét Afganisztánról. Nem követhetjük el újra ezt a hibát" - fogalmazott.
Mint mondta, korábban csak 82 ezer főre akarták emelni az afgán rendőrség létszámát 78 ezerről, de rájöttek, hogy ez kevés. Az amerikai diplomata a tervbe vett létszámemelés mértékét nem közölte. Szerinte az afgán rendőrség a leggyengébb láncszem az ország biztonsági láncolatában - rosszul felszerelt, képzetlen és korrupt. Fejlesztéséhez, kiképzéséhez Washington nagyobb európai közreműködést kér.

Az új amerikai kormányzat - Holbrooke szavaiból kivehetően - a korábbinál erőteljesebb és hatékonyabb fellépést szeretne látni az afganisztáni kábítószer-kereskedelem letörése érdekében, és hangsúlyozza, hogy az ópiumültetvényeket művelő szegényparasztok megélhetéséről más módon kell gondoskodni. Az afgán mezőgazdaságban a munkahelyteremtés feladata így kiemelt jelentőségű terrorellenes tevékenységgé léphet elő a közeli jövőben.
Washington gondolkodásában az az újszerű elem is kibontakozni látszik, hogy előtérbe kerül az afgán lázadók eddigi menedékének tekintett Pakisztán támogatása, a tálibok elleni erőteljesebb pakisztáni fellépés ösztönzése. Az amerikaiak emellett Iránt és Kínát is szívesen bevonnák az Afganisztán körüli rendezésbe.

James Appathurai NATO-szóvivő azt mondta újságíróknak: nem tud arról, amit a The Guardian ír, miszerint Washington és szövetségesei tervbe vették valamilyen legfőbb végrehajtói, miniszterelnöki tisztség létrehozását Afganisztánban, miután Hamid Karzai államfőt nem találták elég hatékonynak.

A brit lap értesülését Holbrooke is cáfolta. Mint mondta, "sokan, köztük afgánok is szót emeltek miniszterelnöki rendszer mellett, de a kormányzati rendszert az afgán alkotmány állapítja meg. Senkinek nem szabad úgy megpróbálnia megváltoztatni az alkotmányt, hogy figyelmen kívül hagyja annak (eljárási) előírásait". Hozzátette: nem tud arról, hogy az amerikai kormányban bárki a The Guardian értesülése szerint felmerült álláspontot képviselné, és ilyen értelmű NATO-terv sem létezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: