2011-10-14 11:18:45• hírek • MTI

Egyre közelebb a Schengeni csatlakozás

A román külügyminisztérium üdvözölte csütörtökön az Európai Parlament (EP) aznap elfogadott határozatát, amely támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását
A román külügyminisztérium üdvözölte csütörtökön az Európai Parlament (EP) aznap elfogadott határozatát, amely támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

Románia és Bulgária schengeni övezethez történő csatlakozását támogató határozatot fogadott el az Európai Parlament csütörtökön brüsszeli plenáris ülésén.

Miközben az unióhoz 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária az Európai Bizottság és az EU-tagállamok többségének értékelése szerint is eleget tesz a schengeni tagság kritériumainak, Hollandia és Finnország ellenállása miatt eddig nem született döntés a két ország befogadásáról a belső határellenőrzéstől mentes övezetbe.

A nagy többséggel elfogadott határozat szerint az uniós tagállamoknak félre kell tenniük a nemzeti populizmust, és kizárólag az előre megállapított csatlakozási kritérium alapján kell ítélkezniük. A képviselők felszólították az EU-tagországok állam- és kormányfőinek tanácsát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket Bukarest és Szófia csatlakozásának érdekében. Az EP már júniusban is megszavazott egy állásfoglalást, amelyben támogatta a schengeni övezet bővítését.

A román külügyminisztérium üdvözölte csütörtökön az Európai Parlament (EP) aznap elfogadott határozatát, amely támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Közleményük szerint az EP-ben leadott támogató szavazatok azt a határozott politikai üzenetet továbbítják, hogy Románia hamarosan csatlakozhat a schengeni övezethez. A román külügyi tárca üdvözölte azt is, hogy az EP frakciói és az európai parlamenti képviselők a parlamenti vitában általában "építő jellegű és elvszerű" álláspontot képviseltek, és elismerték Románia felkészültségét a schengeni tagságra.

"Remélem, hogy az EP-től érkezett kedvező üzenetek újabb érveket szolgáltatnak arra, hogy valamennyi tagállam támogassa Románia és Bulgária schengeni csatlakozását  - mondta Teodor Baconschi román külügyminiszter.
Az EU két, sorrendben utoljára felvett tagállamának már tavasszal az övezet tagjává kellett volna válnia, de akkor Franciaország és Németország kifogásokat emelt arra hivatkozva, hogy a két országban igen elterjedt a korrupció.
Az EU belügyminisztereinek szeptemberi ülésén nem született döntés, mivel Hollandia és Finnország ellenezte a két ország integrációját. Döntés várhatóan az EU állam- és kormányfőinek október végi találkozóján születik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: