2009-07-29 13:00:13• hírek • Ferenczi Noémi

Nem lesznek nagy elbocsátások

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes szerint Szatmár megyében nem kell nagy átszervezésekre számítani a tanügyminiszter létszámcsökkentő rendelkezései miatt.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a napokban azt nyilatkozta, szükség van az oktatási személyzet csökkentésére, azonban ez nem érinti majd a címzetes tanárokat, mivel ez az intézkedés csak az oktatási rendszerben dolgozó mintegy 12 ezer szakképzetlen káderre vonatkozik.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes a Szatmár.ro-nak elmondta, valóban érkezett írásos értesítés a létszámcsökkentésről, azonban az abban előírt négy százalékos csökkentés amúgy is bekövetkezett volna, ugyanis jelentkezők hiányában jó néhány osztály mégsem indul ősszel. Ami a szakképzetlen pedagógusokat illeti, Szatmár megyében összesen 70 szakképzetlen pedagógusnak szüntette meg június 15-én a munkaviszonyát a tanfelügyelőség, ugyanis ekkor járt le a szerződésük.

 

„A szakképzetlen tanár nem azt jelenti, hogy az illető nem pedagógus, hanem azt, hogy nem azt a tantárgyat oktatja, melyről diplomája van"- magyarázta Kónya.

A katedrák elosztására vonatkozóan Kónya elmondta, minden sikeresen vizsgázó pedagógus számára van üres hely a megyében, az hogy sokan nem kaptak katedrát, annak az az oka, hogy nem is jelentkeztek a felajánlott helyekre. A magyar óvónők közül például, 14-en nem választottak katedrát, két hely pedig most is üres. Kónya szerint, sokan nem szeretnének vidéken tanítani, emiatt inkább várnak őszig, hátha lesz megüresedés.

Az üresen maradt helyek betöltésére augusztusban újabb versenyvizsgára és leosztásra kerül sor, így ismét pályázhatnak azok a tanárok akik júliusban nem írták meg az átmenőt.


Sok pedagógus nem szeretne vidéki tanintézményben tanítani
Sok pedagógus nem szeretne vidéki tanintézményben tanítani.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: