2011-08-03 10:47:15• hírek • Kocsis Zoltán

Nem lesz többé „öt-nyolc”

Hatalmas viták övezték az új tanügyi törvény elfogadását a tavaly ősszel, az új rendelkezések pedig a következő tanügyi évtől kezdik éreztetni konkrét hatásukat az oktatásban. Az egyik legjelentősebb változás, hogy az általános iskola felső ciklusa négy évről öt évesre bővül.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közkedvelten csak „öt-nyolcnak" nevezett periódus egy évvel meghosszabbodik, így az előkészületi évvel együtt tíz évre bővül az általános iskola, ami mindenki számára kötelező lesz. Ezzel együtt változik a líceumi képzés is, mivel az elméleti képzés három évre redukálódik. A szakoktatás viszont továbbra is négy éves marad, tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől.

Szintén komoly változásokon esik majd át az érettségi rendszere is. Az új tanügyi törvény szerint a jövőben három-három szóbeli és írásbeli vizsgából áll majd érettségizniük a diákoknak, amihez hozzájárul még egy-egy anyanyelvi vizsga azok számára, akik a nemzeti kisebbségek nyelvén óhajtanak levizsgázni.

Szóbelizni a jövőben román nyelvből és irodalomból, fakultatív módon anyanyelvből és irodalomból, továbbá két nemzetközileg használt idegen nyelvből valamint számítógépes ismeretekből kell majd. Az írásbeli vizsgák esetében a román illetve a fakultatív anyanyelvi vizsgák mindenki számára azonosak lesznek, profiltól függetlenül. A másik két vizsga szempontjából azonban már eltérések várhatóak, a reál profilú oktatást végzők ugyanis matematika vizsga mellett egy, a fizikát, biológiát és kémiát egyaránt magába foglaló ún. transzdiszciplináris vizsgát kell majd tegyenek. A humán végzettségűek ezzel szemben egy idegen nyelvből valamint a fent említett transzdiszciplináris ismeretekből vizsgáznak majd.

„Franciaországban már évtizedek óta nincs olyan, hogy történelem meg földrajz óra, ezeket egyazon órán oktatják. Ez a célkitűzés Romániában is. A mai világban a tudományok már oly sokrétűek, hogy a diákoknak csak az alapokat lehet megtanítani, azon kívül pedig azt, hogy hol juthatnak további információkhoz", magyarázta a változás logikáját Kónya.

Amíg azonban a középiskola rendszerének változásai már ősztől életbe lépnek, az érettségi rendszer reformjának első alanyai azok a diákok lesznek, írja a realitatea.net hírportál, akik a 2012-2013-as tanévben vágnak neki a líceumnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: