2016-03-11 09:39:21• hírek • MTI

Nem lesz több könnygáz a koszovói parlamentben

A repülőtereken használatos testszkennerhez hasonló eszközöket vásárolna a koszovói kormány, megakadályozandó a jövőben az ellenzéki képviselőket abban, hogy könnygázgránátot vigyenek be az ülésterembe.

A koszovói kormány szerdai döntésének megalapozottságát már a csütörtöki nap is bizonyította, amikor a koszovói ellenzék kétszer is könnygázgránát aktiválásával, egyszer Isa Mustafa kormányfő leöntésével, egyszer pedig a belügyminiszter arcára irányított vörös lézermutatóval akadályozta meg, hogy folytatódhasson az ülés.

A koszovói parlamentben szeptember óta fokozott ellenőrzést tartanak, decemberben még a biztonsági főnököt is leváltották, miután kiderült, hogy összejátszott az ellenzékkel, és megengedte, hogy a politikusok könnygázpalackokat vigyenek a pristinai törvényhozás épületébe. Ennek ellenére több mint fél éve hol tojásdobálás, hol könnygáz miatt minden ülést meg kell szakítani.

Az eddig használt biztonsági átvizsgálások nem bizonyultak elegendőnek, ezért vásárol a kormány 270 ezer euró értékben testszkennereket. Néhány hónapja az ülésterem szellőzését újították fel, hogy a teremben terjengő könnygázt minél hamarabb el lehessen tüntetni.

Az ellenzék azért akadályozza a parlament munkáját, mert azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával tavaly augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról - amely szerintük túl széles körű jogokat biztosít a koszovói szerb kisebbségnek -, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: