2013-10-18 09:17:06• hírek • MTI

Nem lesz palagáz-kitermelés?

Felfüggesztette a Chevron a palagáz-lelőhelyek feltérképezését az észak-romániai Silistea település térségében az utóbbi napok tüntetései nyomán - jelentette be csütörtökön az amerikai olajipari cég.

A Vaslui megyei település mellett hétfőn kezdték meg a próbafúrások előkészületeit, ám a munkát a falu lakóinak tüntetése megakadályozta. A helybéliek ugyanis attól tartanak, hogy a kitermelés súlyos környezetszennyezést okoz, amely ellehetetleníti a mezőgazdaságot és az állattenyésztést.
A napok óta tartó tüntetés során a demonstrálók elzárták a gázmező mellett lévő egyik országutat. A rendfenntartók és a demonstrálók között szerdán dulakodás alakult ki azt követően, hogy a hatóságok megpróbálták  felszabadítani az úttestet. A rendfenntartó erők fellépése nyomán öt sérült orvosi segítségre szorult.

Szerdán több száz környezetvédő Bukarestben is utcára vonult, szolidaritást vállalva a silisteai tüntetőkkel és a palagáz-kitermelés betiltását követelve a román kormánytól. A település önkormányzata csütörtökön határozatban tiltotta meg a palagáz-kutatást és kitermelést a község területén.

Az amerikai olajipari vállalat összesen három gázmezőre kapott próbafúrási engedélyt a Vaslui megyei önkormányzattól tavaly decemberben és januárban. Vaslui megyében már februárban is voltak hasonló tüntetések, akkor Barlad városában vonultak utcára az emberek, és tüntettek az amerikai vállalat beruházástervei ellen.

A román hatóságok Románia földgáztartalékát csaknem 110 milliárd köbméterre becsülik, palagáz-tartalékát 660 milliárd köbméterre.

Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa tavasszal úgy nyilatkozott: a palagáz-termelés felfuttatása csökkentheti Európa függőségét az orosz gázszállításoktól. Nézetét Victor Ponta román miniszterelnök is osztja, aki szerint Románia öt-tíz éven belül energetikai szempontból függetlenné válik, ha megkezdődik a palagáz és a Fekete-tengeri földgáz kitermelése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: