2008-08-08 17:59:15• hírek • Szatmar.ro

Köteleznék az irtást

 Tudatosítási programot szerveznek a parlagfű veszélyeinek megismertetése céljából.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a Közegészségügyi Hivatallal közösen indított egy tudatosítási programot, hogy megismertesse a lakossággal az egyre jobban terjedő parlagfű káros hatásait.

Jelenleg Romániában semmilyen szabályzat nem kötelezi a lakosságot a parlagfű rendszeres kaszálására, annak ellenére hogy ez a veszélyes özönnövény allergiás tüneteket kiváltva, évről évre egyre jobban terjed.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség augusztusban célként tűzte ki, hogy felleltározza a megyében azokat a területeket, ahol nagymértékben van jelen a parlagfű. Ezzel egyetemben, a Közegészségügyi Hivatal a parlagfű egészségre káros hatásáról végez felméréseket. A felbecslést követően allergiatesztre küldik azoknak a településeknek a lakóit, ahol leginkább elterjedt ez a növényfajta. Az allergiások áprilistól szeptemberig vannak kitéve a folyamatos pollenkoncentrációnak, május és augusztus a legveszélyesebb hónapok.

A felmérések eredményeit a Megyei Tanács jóváhagyásával elküldik a Polgármesteri Hivatalokhoz, hogy azok egy helyi határozat által kötelezzék a lakosságot a parlagfű nyírására. A rendszeres kaszálással némileg visszaszorítható a parlagfű terjedése.

P.A.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: