2010-01-05 14:52:53• hírek • Parajdi Andrea

Nem lesz fizetése a tanároknak?

Ha megvalósul a kormány által előírt tanügyi decentralizáció, nem lesz elegendő pénz a helyi tanárok fizetésére. Ilyés Gyula polgármester a kormányhatározat átgondolását szorgalmazza, éppen emiatt ült kedden délelőtt tárgyalóasztalhoz a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel és a Tanügyi szakszervezettel.

Nem ért egyet a 1618/ 2009-es kormányhatározattal Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, amely arról rendelkezik, hogy a 2010-es évtől kezdődően a Tanügyminisztérium egy előre meghatározott pénzösszeget küld az Önkormányzatnak, amelyből helyi szinten meg kell oldani a tanárok fizetését, és azok különböző juttatásait. A Polgármesteri Hivataloknak le kell adni a Pénzügyi Hivatalhoz az idén tanuló általános-, és középiskolai diákok, valamint az óvodások számát. Minden gyerek után 2.857 lejt küld egy évre a Tanügyminisztérium, ebből a pénzből pedig biztosítani kell a tanárok fizetését. Ilyés Gyula polgármester szerint meg kell mozgatni minden szálat ahhoz, hogy ez a kormányhatározat módosuljon, illetve kiegészüljön olyan részletekkel, amelyek egyelőre még mindenki számára tisztázatlanok.

A januártól érvényes határozat annyit szabályoz, hogy helyi szinten mindenhol reformálni kell a tanügyet, át kell szervezni az iskolákat. Ahol szükség van rá felszámolhatnak különböző részlegeket, ha pedig lehet akkor összevonásokat kell alkalmazni, a minél költséghatékonyabb oktatási rendszer működtetése végett. A polgármester szerint rá is fér a tanügyre egy rendszerezés, azonban mindezt nem lehet napok alatt megvalósítani, ráadásul, ha azt szeretnénk, hogy a kiutalásra kerülő „fejösszeg" elegendő legyen, akkor drasztikus, leépítésekkel teli reformokat kell alkalmazni. A kormányhatározat egyelőre nem rendelkezik a különböző hatáskörökről, így kérdéses kinek kell majd mindezért felelősséget vállalni? Kinek kell majd eldönteni, hogy kik kerüljenek elbocsátásra?

Kedden délelőtt a fentiekben említett probléma felvetése miatt ült tárgyalóasztalhoz Ilyés Gyula polgármester, Popa Mariana tanfelügyelővel és a tanügyi szakszervezet vezetőjével, Ioan Dragannal. Ilyés elmondta átlagot számítottak abból, hogy a tavalyi évben mennyibe került egy tanuló: a végeredmény pedig nagyban meghaladta a Tanügyminisztérium tervezett kiutalását, ugyanis egy diákra átlagban 3400 lejt költöttek. Ha ezt az összeget nem fogják megkapni, 15 millió lejes hiány lesz a költségvetésbe, amely 500 tanár egy éves fizetését teszi ki. Ahogyan már többször most is hangsúlyozta a polgármester, hogy ezt a pénzt sehonnan sem tudják majd előteremteni, emiatt pedig hatalmas káosz alakulhat ki a tanügyben dolgozók fizetése körül. Ha pedig nem lesz pénz, lesz felháborodás, természetesen nem a minisztériummal, hanem a helyi önkormányzattal szemben.

A helyi önkormányzat abban bízik, hogy sikerül elérni a kormányhatározatban foglalt összeg megnövelését, és a tervezett decentralizáció pontos részletei is belekerülnek a paragrafusok közé, hogy ne kelljen mindenkinek a sötétben tapogatóznia a felmerülő kérdések taglalásakor.

Amellett, hogy Ilyés a találkozó során a várható negatív kimenetelű eseményeket vázolta, szó esett a szükséges teendőkről is, amelyeket a 2010/2011-es oktatási rendszer megreformálásának érdekében kell elsődlegesen meglépni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: