2011-11-18 13:52:04• hírek • MTI

Nem lesz decentralizáció

A román szenátus elutasította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciójának a romániai levéltárak decentralizációjára vonatkozó módosító indítványát - közölte pénteken az MTI-vel Albert Álmos szenátor.

A román parlament felsőházában a levéltárak átszervezéséről szóló törvénytervezet volt napirenden, amelynek kapcsán az RMDSZ-frakció javasolta az állami levéltárak megyei önkormányzati tulajdonába való áthelyezését. Ezt a javaslatot azonban csak kilenc RMDSZ-es szenátor támogatta, százan ellene szavaztak, négyen pedig tartózkodtak.

Az RMDSZ szenátora szerint elkeserítő, hogy a román politikum húsz évvel a rendszerváltás után sem gondolkodik a levéltárak decentralizációján, és azok továbbra is a belügyminisztériumnak vannak alárendelve.

A szenátor szerint a levéltárak birtokában több száz éves értékes magyar iratok vannak, akárcsak az erdélyi önkormányzatok kétszáz éves iratai, amelyek megőrzése nem biztos, hogy prioritást jelent a román szakemberek számára. Sajnálatosnak tartja, hogy a román politikusok mentalitása szerint a levéltáraknak még mindig központosított rendszerben kell működniük.

Albert Álmos ezt azzal magyarázza, hogy Romániában sokan még mindig "a teljes nemzetállam létrehozásáról álmodoznak".
A politikus azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a kataszteri hivatalok is a belügyminisztérium alárendeltségében vannak, szerinte ezeknek is a megyei önkormányzatokhoz kellene tartozniuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: