2012-06-20 15:40:58• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés a balkanizálódás miatt aggódik

„Húsz évet dolgoztam úgy, hogy mindvégig betartottam az eskümet. Nyugodt a lelkiismeretem és minden szatmárinak a szemébe merek nézni", jelentette ki Ilyés Gyula leköszönő polgármester szerdán megtartott utolsó sajtótájékoztatóján, amelyen megköszönte az együttműködést a sajtó képviselőinek.

Ilyés egy nagy mandátumnak nevezte az elmúlt 20 évet, amikor előbb tanácsosként, majd alpolgármesterként végül pedig polgármesterként tevékenykedett a város élén. „Szatmárnémeti szociális, gazdasági és politikai helyzetét figyelembe véve úgy gondolom, hogy 1998-99 óta jól működött a város adminisztrációja. A legfőbb célunk mindig is az életminőség javítása volt", mondta.

A polgármester fontosnak nevezte egy esetleges sportcsarnok építését, de nem létfontosságúnak. „Életbevágó, hogy minden lakosnak van ivóvize, van meleg vize és van fűtése, a kanalizálás pedig nem veszélyezteti a közegészséget. Vannak olyan városok Romániában, amelyek nem mondhatják el ezt magukról, ám van sportcsarnokuk", jelentette ki.

Szerinte radikálisan megváltozott az infrastruktúra („noha problémák és gondok most is vannak") a város tisztasága is sokat javult. „Az etnikai, kulturális együttélés is példaértékű. Szatmárnémetiben jó közhangulat uralkodik. Lehet, hogy egyesek szerint ez túlságosan unalmas és túlságosan erdélyi, főleg az oltyán mentalitásúak számára", jegyezte meg nem kevés malíciával.

Kijelentette, hogy nem kíván részt venni sem a város, sem a helyi RMDSZ vezetésében, de nem szakad el az adminisztrációtól sem. Élesen bírálta „az összes kormányt", amely az ország törvényeit figyelmen kívül hagyva átpolitizálta a közintézményeket. „Aggasztó, hogy egy szakember pályafutása jelenleg nem a szaktudásától, a hozzáértésétől függ egy-egy közintézményben, hanem a politikai hovatartozásától. Sajnos a törvényeket senki nem tartja be, minden kormány a maga embereit nevezi ki".

Az utóbbi napok eseményeire utalva - gépkocsik kerekei tették tönkre a Kossuth-kert füvét a hétvégi rendezvényen, a 15-ös lakónegyedi Milcov utcában pedig valaki az aszfalton gyújtott tűzet és ott grillezett, mert látta a tévében, hogy Ploiesti-en is ez dívik - Ilyés aggodalmát fejezte ki Szatmárnémeti közkultúrája miatt. „Remélem, nem ér el minket is ez a balkanizálódási hullám! Mind a politikában, mind a hétköznapi életben. Én ettől nagyon félek. Továbbra is rendet kell tartani, csak így lehet megvédeni a szatmári polgári értékeket", jelentette ki, mintegy szellemi hagyatékként Ilyés Gyula.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: