2012-06-20 16:23:44• hírek • Kocsis Zoltán

Nem lesz RMDSZ-es alpolgármester, de lesz alelnök a megyei tanácsban

Másfél héttel a választási eredmények hivatalossá válása után sem tették még le az esküjüket az új önkormányzati vezetők. Az elmúlt időszakban vége-hossza sem volt a találgatásoknak, miközben a színfalak mögött lázas tárgyalások zajlanak. A tét a magyarság szempontjából az, hogy az érdekvédelmi szervezet, az RMDSZ milyen szerepet kap a két legfontosabb önkormányzat, Szatmárnémeti és Szatmár megye vezetésében.

Ami a várost illeti, Ilyés Gyula leköszönő polgármester többször is határozottan kijelentette: nem kíván részt vállalni az adminisztrációban. Az elmúlt négy évben az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) adott egy-egy alpolgármestert Kereskényi Gábor és Adrian Albu személyében. A PNL azóta szerves részét képezi a választásokon taroló Szociál-Liberális Szövetségnek (USL), amely 12 helyet szerzett a 23 tagú városi tanácsban. Ennek következtében megszerezte az abszolút többséget az intézményben, így nincs rászorulva arra, hogy más politikai szervezetnek „adjon" egy alpolgármesteri tisztséget. A Szatmár.ro nem hivatalos, de bennfentes forrásokból úgy értesült, hogy az USL házon belül osztja szét a két funkciót: Adrian Albu marad a székében, míg a másik alpolgármester Marcela Papici helyi vállalkozó, az egyik utazási ügynökség vezetője lesz.

„Albu teljesen fölösleges, az elmúlt négy évben sem csinált semmit. Papici személyében viszont egy talpraesett hölgyet ismertem meg. Meglátjuk, a politikában minként boldogul majd", jellemezte a két személyt a Szatmár.ro forrása.

Szatmárnémetivel ellentétben szinte biztosan lesz képviselete a magyarságnak a megyei tanácsban. Ezt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is megerősítette egy, a Magyar Távirati Irodának adott szerdai nyilatkozatában. „Abban egyeztünk meg, hogy Maros megyében lesz alelnökünk, Marosvásárhelyen alpolgármesterünk. Itt nélkülünk nem lehet többséget létrehozni.

Adrian Albu és Marcela Papici - a leendő alpolgármesterek

Kolozs megyében lesz alelnöke az RMDSZ-nek, viszont Kolozsváron én azt javasoltam, hogy a Demokrata Liberális Párttal (PDL) menjünk és Emil Boc polgármesterrel, ott velük kell létrehozzunk többséget. Szatmár és Bihar megyében is lesz egy-egy alelnökünk a megyei tanácsban", mondta az MTI-nek Kelemen azt követően, hogy Bukarestben tárgyalt Victor Pontával és Crin Antonescuval, az USL két társelnökével.

Hogy kit delegál az RMDSZ erre a tisztségre, az legkésőbb csütörtökön kiderül. Ekkor kerül sor ugyanis a megyei tanács alakuló gyűlésére, amelyen a tanácsosok leteszik a hivatali esküt és megválasztják az alelnököket is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: