2008-07-25 16:21:38• hírek • Czinzel László

Nem lesz RMDSZ-MPP koalíció

Az MPP a pénteki tárgyaláson visszautasította az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát

- Az MPP visszautasította az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát, és ezzel nemet mondott az erős magyar parlamenti képviselet biztosítását célzó erőfeszítésekre - jelentette ki Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Szövetség és az MPP küldöttségeinek pénteki, marosvásárhelyi találkozóját követően.

Borbély leszögezte, bár a helyhatósági választásokon elért eredmények azt bizonyítják, hogy az RMDSZ egyedül is bejut a román törvényhozásba, a romániai magyarság érdekeit figyelembe véve a Szövetség a lehető legerősebb magyar parlamenti képviselet megteremtésére törekedett, ezért belső koalíciót ajánlott az RMDSZ-en kívüli politikai csoportosulásnak, és ennek érdekében tárgyaltak Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével is.

- Az RMDSZ választ várt az MPP-től az együttműködési javaslatra, ennek visszautasítása pedig azt mutatja: az MPP nem érti, hogy mit jelent a felelős érdekképviselet, nem érti, hogy senki sem játszhat az erdélyi magyarság parlamenti képviseletével - szögezte le az ügyvezető alelnök, aki hozzátette, ezzel a döntéssel az MPP elszigetelődött, ugyanis amellett, hogy gyakorlatilag nemet mondott a magyar közösség érdekeinek, szembement a hozzá közel álló politikai szervezetek álláspontjával is. Tőkés László, az EMNT elnöke már egy héttel ezelőtt méltányosnak és reális alapokon állónak nevezte az RMDSZ javaslatát, Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke pedig úgy nyilatkozott, az együttműködésre "kiválóan alkalmasnak" tartja a belső koalícióra vonatkozó szövetségi kezdeményezést.

Az RMDSZ által kidolgozott hat pontos javaslat értelmében a Szövetség az őszi parlamenti választások előtt szenátusi és képviselőházi jelöltlistáin bejutó helyeket ajánlott az MPP-nek, mégpedig a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában. Az RMDSZ listáin ily módon bejutó MPP-politikusok megtarthatták volna önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhették volna a frakcióban, a román parlament mindkét házában saját kezdeményezéssel is élhettek volna. Kivételt képeztek volna azok a döntések, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé. Az ügyvezető alelnök elmondta, az RMDSZ megkezdi a parlamenti választásokra való felkészülést, és a meghatározott naptári tervnek megfelelően, augusztus 4-én elindítja a jelöltállítási folyamatot.

 

 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: