2009-09-01 16:10:42• hírek • Gozner Gertrud

Sztrájkolnak a bírók

Kedd reggel a Szatmár megyei bírók és ügyészek meghatározatlan időre általános sztrájkba kezdtek - tudtuk meg Remus Nemestől, a szatmári Törvényszék sajtószóvivőjétől.

Az elégedetlenség legfőbb oka, hogy az egységes bértörvény legújabb változata szerint a bíróknak a jelenleginél kisebb lenne a fizetésük, másrészt a rossz menedzsment és pénzhiány miatt lassúak a bírósági eljárások, egyre inkább torlódnak az elintézetlen ügyek. A Románia Bírók Egyesületének megyei tagjai hétfőn, augusztus 31-én üléseztek, és hozták meg a döntést, hogy csatlakoznak a bukaresti kollégáik tiltakozó akciójához - fejtette ki Nemes.

A nyár elején már egyszer sztrájkoltak a bírók, mert a kormány megvonta tőlük a fizetésüknek mintegy 50 százalékát kitevő stresszpótlékot. A szóvivő szerint a Szatmár megyei bíróságok beszüntették a tevékenységüket, egyedül csak a legsürgősebb eseteket, úgy mint az előzetes letartóztatásokat, vagy a kiskorúak elhelyezését látják el.

Az ügyfélszolgálat azonban folyamatosan működik, továbbra is regisztrálják a lakosság kérvényeit - tette hozzá. Az aktív ügyek azonban mind elhalasztásra kerülnek, az újabbak tárgyalására pedig leghamarabb 2010 folyamán kerül sor - magyarázta Nemes. Ugyanakkor a bírók a továbbiakban megtagadják, hogy a Megyei Választási Iroda tagjaiként részt vegyenek az őszi elnökválasztáson.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: