2020-02-06 11:28:00• hírek • közlemény

Nem lehet megmenteni a vonatjáratokat, alternatívát kínál a CFR

Ákos községben élők fordultak decemberben Magyar Lóránd parlamenti képviselőhöz annak okán, hogy a Román Vasúttársaság (CFR) két olyan járat megszüntetését is tervezi, amelyet a község lakói napi rendszerességgel használnak. A képviselő írásos kérdéssel fordult a szállításügyi minisztériumhoz a Szatmárnémeti-Sarmaság és Szatmárnémeti-Zsibó járatok kapcsán.

A válasz nemrég érkezett meg, ebben pedig kifejtik, hogy a két járat ügyét újra megvizsgálták, ám arra a következésre jutottak, hogy hiába használják sokan elsősorban ingázáshoz, a munkahelyre való eljutáshoz a járatokat, a vonatok kihasználtsága nem elég a megtérülő működtetéshez. A minisztériumi válasz alternatívaként a Szatmárnémeti-Nagykároly (R 6823) járatot ajánlja, ugyanis ez ugyanazt a vonalat járja be, mint amelyik a másik két szerelvény esetében leginkább népszerű volt és az indulási idő is hasonló. 
 

„A román vasúttársaság személyszállítási részlegének kötelessége az anyagi- és humánerőforrás legésszerűbb kihasználása, a két megszüntetett vonatjárat működtetése pedig gazdaságilag nem megalapozott” – zárul a válaszlevél.
 

 „A román vasúttársaság részéről gyakran hallunk panaszt a gyér kihasználtságra, ám egy dolgot nem vesznek észre: fejlesztések nélkül lassan mindenki más utazási lehetőséget kénytelen választani, így nem csoda, ha egyre kevesebben használják a lassú és sokszor kiszámíthatatlan vonatközlekedést. Példát kellene venni más európai országokról, ahol a magasabb életszínvonal ellenére is sokan utaznak vonattal” – mondja Magyar Lóránd, aki már többször sürgette különböző fórumokon a romániai vasúti közlekedés fejlesztését. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: