2013-10-14 15:47:36• hírek • Kocsis Zoltán

Nem lehet megkerülni a helyi tanácsot

A prefektúra sem kerülheti meg a helyi tanácsok hatáskörét, még ha törvényszéki döntés szól is mellette - ezt az általánosító következtetést lehet levonni a Szatmárpálfalvai Polgármesteri Hivatal és Demian Marius között húzódó ügy legújabb, hétfői fejezete után.

Demian Marius 2005-ben állt elő igénylésével, mely szerint 165 hektárnyi területet szeretne visszaigényelni Szatmárpálfalva községben. A törvényszéki rendelet 89 hektárnyi területet hagyott jóvá, ebből eddig közel 75 hektárt kapott vissza. Jelenleg 2,785 hektárnyi legelőt szeretne megkapni az önkormányzattól, amelyre ráadásul április óta egy másik törvényszéki határozat is feljogosítja. Csakhogy a helyi tanács immár egymást követő harmadik ülésén utasította vissza a határozatot. Nagy József polgármester a Megyei Földosztó Bizottság hétfői ülésén azt szerette volna, hogy a prefektúra mondja ki: a törvényszék és a megyei bizottság szeptemberi döntését gyakorlatba kell ültetni, akár a helyi tanács megkerülésével is.

„Napi 100 lejes kártérítést követel a felperes, amelyet az áprilisi törvényszéki döntéstől számít. Ezért is szeretnénk már pontot tenni a dolog végére. Néhány éve kaptunk már egy 300 millió régi lejes büntetést miatta", mondta Nagy a prefektúrán.

Ezzel együtt a Megyei Földosztó Bizottság jogi vezetője,  Cosmin Dorle hétfőn határozottan kijelentette: a prefektúrának nem áll rendelkezésére olyan jogi eszköz, amely megkerülhetné a helyi tanácsot! „Azt reméltük, hogy a prefekúra révén pontot tehetünk az ügy végére - a jelek szerint azonban nem. Szerdán ismét betesszük a napirendi pontok közé, aztán meglátjuk, mi lesz", mondta a gyűlés végeztével gondterhelten Nagy József.

Nem ez volt az egyetlen pont, amely komoly nehézség elé állította a bizottságot. Avasújfaluban közel 3,2 hektárnyi erdőt igényelnének vissza, ám a polgármesteri hivatal csak olyan telket tud felajánlani, amelynek csak egy része erdő, a többi legelő. A 2007 óta húzódó ügy három felperese közül kettő azóta életét vesztette, a harmadik pedig elfogadná a felajánlott alternatívát. Noha az illető egykori testvéreinek amúgy Franciaországban élő gyerekei a megadott határidőig semmiféle választ nem adtak, Sever Ster, az erdészeti hivatal vezetője azt javasolta, halasszák el a döntést, amíg velük nem sikerül felvenni a kapcsolatot. Hiába hivatkozott Dorle arra, hogy minden jogi feltétel adott a visszaigénylés lezárására, és hiába elégedetlenkedett Eugeniu Avram prefektus, mondván, csak az időt húzzák a halasztással, a bizottság az elodázás mellett döntött.

Ezzel együtt hétfőn sikerült pontot tenni több visszaigénylési eljárás végére többek között Majtényban, Mezőteremen, Krasznabélteken, Magyarcsaholyban, Erdődön, Vámfaluban, Bikszádon vagy éppen Avasfelsőfaluban és Szatmárpálfalván.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: