2009-04-13 09:56:32• hírek • Szatmár.ro

Nem lehet leírni a cégautók ÁFÁ-ját

A Kormány egy újabb olyan döntést hozott, amely elsősorban a cégeket súlytja majd.

A szombaton napirendre tűzött sürgősségi rendelet értelmében, az adótörvénykönyvet kiegészítenék egy olyan előírással, amely szerint a jövőben nem lehet leírni azon céges gépjárművek áruforgalmi adóját, melyeket a cégek az alkalmazottak illetve tulajdonosok szállítására használnak. A döntés májustól lép érvénybe, és jövő év december 31-éig hatályos. Az adó visszatérítésének lehetősége a jövőben csak azoknak a vállalkozásoknak az esetében lesz lehetséges, amelyeknek a működése a gépkocsihoz kötött, így a taxis társaságok vagy sofőriskolák, gyorsfutárok nem érintettek a döntésben.  Az adóvisszaigénylési tiltás nem érvényes az ez év május előtt befizetett részletekre.

A döntés valószínűleg nem csak a cégeket érinti majd hátrányosan, de a tavaly óta eladási gondokkal küzdő autószalonokat is, ezáltal ugyanis csökkenhet a forgalomba iratott új cégautók száma.

Ugyanez a szabály kerül alkalmazásra az üzemanyag költségeinek terén is. A gépkocsijavítás, fenntartás, valamint az üzemanyag költségek a cégvezetők vagy cégigazgatók esetében csak egy autóra korlátozódnak, minden vezetői feladattal rendelkező személy esetében.

A Kormánynak nem ez az egyetlen, a cégeket érintő népszerűtlen döntése. Egy nemrég meghozott határozat értelmében, átalányadót kötelesek fizetni a vállalatok. A határozat szerint az évi maximum 52 ezer lejes forgalmú cégek 2200 lejt kell befizessenek, de azon vállalatok, melyek évi jövedelme meghaladja a 129 millió lejt, 43 ezer lejt kötelesek átutalni az államkasszába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: