2010-01-19 22:35:58• hírek • Gozner Gertrud

Nem lehet elég korán kezdeni

A gerincbántalom a mai kor betegségének nevezhető, amiért leginkább a mozgásszegény életmód okolható. Az evolúció során kialakult emberi életmóddal, a két lábon való járással nehezen egyeztethető össze a hosszú, egy helyben való ülés. Az emberi csont- és izomrendszer normális működéséhez rendszeres mozgásra van szükség.

A mozgásszegény életmód ráadásul elhízáshoz, az izomrendszer meggyengüléséhez vezethet, ez utóbbi kezdetben funkcionális zavarokat, majd később szervi elváltozásokat okozhat. Ennek megelőzését már gyermekkorban el kell kezdeni. Ehhez az egyik legelső lépés, hogy a kisgyermeket lehetőség szerint anyatejjel kell táplálni, legalább hat-nyolc hónapos korig.

Amint az már korábban bizonyítást nyert, a csontrendszer és fogazat épsége függ a szoptatás meglététől, valamint az elfogyasztott tej és tejtermékek mennyiségétől, amelyen keresztül biztosított a szervezet megfelelő működéséhez szükséges kalcium szintje.

Egy másik alapvető dolog az erős csontozat kifejlődéséhez a D-vitamin pótlása, ugyanis másfél éves korig a szervezet D-vitamin előállítása nem elégséges, ezért napi pótlására van szükség. Másfél éves kor után pedig a napfényhiányos hónapokban van szükség ezen vitamin kiegészítésére.

A gyerekeknél a láb tartási rendellensségeinek megelőzésére egyúttal fontos a megfelelő lábbeli biztosítása, amely alátámasztja a láb boltozatát. Sajnos a cipők többsége nem felel meg ennek a célnak, pedig erre érdemes odafigyelni.

A gyermeket minél több mozgásra kell ösztökélni, nem szabad hagyni hogy tévé vagy a számítógép előtt ücsörögjön órákig, mert ez az életmód kalóriadús étkezésekkel együtt könnyen elhízáshoz vezet. Ajánlatos a napi rendszerese mozgás, mert az iskolában kötelező heti 2-3 tornaóra nem elégíti ki a szervezet mozgásigényét, márpedig a napi rendszerességgel végzett testmozgás biztosítja a vázizomzat optimális fejlődését.

Serdülőkorban a hirtelen növekedés okozhat gondokat, mivel a csontrendszer hamarabb megnyúlik mint az izomrendszer, ami könnyen vezethet gerincbetegségekhez, különböző gerincferdülésekhez. Kezdetben tartási problémák jelentkeznek, amelyek lassan rögzülnek, és púposság, úgynevezett szkifózis, vagy oldalirányú ferdülés, szkoliózis alakulhat ki - fejtette ki lapunknak a szakember. Ennek megakadályozására fontos a gerinc egyenlő mértékű terhelése, a megfelelő bútorzat (asztalok, székek dőlésszögének helyes beállítása, megfelelő megvilágítás).

A hátizomzat rendszeres tornáztatásával azonban korai stádiumban kijavíthatók ezek a gerinchibák, ugyanis az izomkötegek az ízületi szalagokkal rögzítik és helyükön tartják a csigolyákat. A gyermeket megfelelő testtartásra kell nevelni, hogy ne laza, előretartott testtartásban üljön. Ezen kívül ajánlani kell számára egy iskolán kívüli sporttevékenységet, amit ő választhat ki, ami örömet szerez neki, mert ha a rendszeres mozgás a mindennapjainak része lesz, ez az egész életére pozitív kihatással lesz.

Az egyik legjobb sport az úszás, amire már itt Szatmárnémetiben is van lehetőség, de szóba jöhet bármilyen labdajáték, vívás, asztalitenisz, tenisz stb.

A mozgásra nevelés a garanciája az egészséges életnek, amellyel megelőzhető az elhízás, különböző anyagcserebetegségek,  akárcsak a különböző keringési- és mozgásszervi betegségek is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: