2019-11-14 17:57:48• hírek • Bede Emőke

Nem lehet csak úgy kiebrudalni egy munkavégzésre képtelen kivitelezőt

Biztosan olvasóink közül is többen szembesültek már azokkal a nem mindennapi körülményekkel, melyek a 193A jelzésű megyei úton uralkodnak. De nem is kell az embernek arra járnia, elég ha megnyitja azokat a híroldalakat, melyek rendszeresen beszámolnak ama rögtönzött tüntetésekről, amiket az áldatlan állapotokkal elégedetlen lakosság (polgármesteri támogatással?) szervez. Mivel a vétkest keresve legtöbben a Szatmár Megyei Tanácsra mutogatnak, ezért Pataki Csaba tanácselnök és Ioan Rus alelnök csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak, hogy tiszta vizet önthessenek a pohárba.

„A beruházás értéke 88,39 millió lej, a kivitelező pedig egy régi ismerős, a Tehnic Asist. A botosani cég hat alvállalkozóval közösen lát neki a 48,2 kilométernyi útszakasz rehabilitálásának. A kivitelezési idő a szerződésben foglaltak szerint 36 hónap, akárcsak a munkára vállalt garancia. A kontraktusban szerepel az is, hogy a munkálatok ideje alatt a kivitelezőnek kötelessége biztosítani a megfelelő közlekedési feltételeket a teljes útszakaszon – magyarán, a teljes 193A megyei út karbantartását” – írtuk még 2017 februárjában. A Tehnic Asist e szerződéskötést követően neki is látott a munkálatnak, mi több, 37 százalékát el is készítették annak, azonban egy évvel ezelőtt se szó, se beszéd, csődeljárást kezdeményeztek önmaguk ellen, a rájuk bízott munkaterületről pedig elszeleltek, anélkül, hogy erről bárkit is értesítettek volna. Majd alig pár nappal azt megelőzően, hogy a fizetésképtelenné vált cégeket védelmező időszak lejárt volna, a kivitelező bejelentette, hogy végleg eláll a szerződéstől. A Szatmár Megyei Tanács bírósági útra terelte az ügyet, s nem volt ezzel egyedül, ugyanis legalább 200-250 olyan önkormányzat és hitelező van, akiket hozzánk hasonlóan faképnél hagyott a Tehnic Asist.


A bírósági döntés megszületéséig a megyei tanács a törvény adta keretek között javítgatta az utat, melynek ellenértékét természetesen felszámolták a cégnek. 2019. október 23-án aztán megszületett a verdikt: a kivitelezőt visszaparancsolták az otthagyott munkaterületekre. E döntésnek megfelelően, alig 24 órával később a Szatmár Megyei Tanács is kiadta a munkakezdésre vonatkozó felszólítást, ám cseppet sem meglepő módon a Tehnic Asist a Homoródi út felé sem dugta az orrát. Ehelyett bírósági eljárást kezdeményeztek, melyben költség-rekalkulációt és a munkavégzési utasítás felfüggesztését kérték. Hogy az ítélőszék ebben a kérdésben milyen döntést fog hozni, az november végén derül ki – summázta a telenovellának is beillő történetet a tanácselnök.


Pataki Csaba hozzátette, amíg a felújításra váró útszakasz felett a Tehnic Asist rendelkezik, addig a megyei tanács nem végezhet azon semmiféle beavatkozást, hiszen ez olyan törvényszegés, melyért még a Számvevőszékkel is számolniuk kellene. Ugyanakkor a kivitelező büntetőjogi szempontból is felel a jelenleg általa bitorolt útért, azaz ha példának okáért a hiányos közlekedési jelzések miatt baleset történne az érintett útszakaszon, akkor a felelősök között bizony ott szerepelne a Tehnic Asist is.


Ioan Rus alelnök annyival egészítette ki a Pataki által elmondottakat, hogy a céggel való hadakozás közepette is gondolnak a jövőre, azaz már dolgoznak a következő közbeszerzési eljárás kiírásához szükséges dokumentáció összeállításán. Ez azt jelenti, hogy abban a pillanatban, amint sikerül törvényesen is kiebrudalni innen az időhúzásban verhetetlen, de munkavégzésben csapnivaló céget, azonnal ki lehet írni az újabb licitet.


„Az ehhez hasonló eseteknek az egyetlen megoldása az volna, ha megváltoztatnák a törvényt, és lehetségessé válna a sürgősségi beavatkozás, ez azonban egyelőre nincs kilátásban. A technikai igazgatóság képviselői és Ioan Rus alelnök a tegnapi nap során is terepen voltak, hogy tárgyaljanak az emberekkel és a polgármesterekkel. Itt szó sincs inkompetenciáról vagy rosszhiszeműségről, mi is szeretnénk befejezni már ezt a felújítást, de a törvények kötik a kezünket a kivitelezővel szemben. Egyelőre nem tehetünk semmit” - zárta keserűen Pataki Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: