2011-09-29 17:52:02• hírek • Kocsis Zoltán

Óriási román zászló kerülhet a Decebal híd lábához

illusztráció
illusztráció

Rendhagyóra sikeredett a szatmárnémeti Városi Tanács rendes szeptemberi ülése csütörtökön: egy olyan határozati pont miatt robbant ki heves vita, amely nem is szerepelt az eredeti napirendi pontok között. A román pártok képviselőinek szavazatai alapján azonban végül mégis bekerült a vitapontok közé. Így hát a tanácsosoknak végül szavazniuk kell arról, hogy a Háborús Veteránok Szövetségének előterjesztése nyomán építsen e Szatmárnémeti egy hatalmas talapzatot a Romana térre, amelyre egy monumentális zászlórúd kerülne, tetején Románia zászlajával.

A határozattervezettel csak a hét közepén álltak elő a pártok, legfőbb szószólója pedig Viorel Solschi PSD-és tanácsos volt. Hivatalos indoklása szerint azért volt ilyen sürgős a tervezet napirendre tűzése, hogy a zászló december 1.-i nemzeti ünnepre már kikerülhessen. Az időzítés tekintetében azonban kicsit kilóg a lóláb, hisz a választási kampány elején ezzel a tervezettel a sarokba szoríthatták az RMDSZ-t. Amennyiben ugyanis a szövetség képviselői megvétózzák a tervezetet, akkor nacionalizmussal vádolhatják őket, amennyiben viszont támogatják, akkor saját szavazóik szemében kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Ennek megfelelően az RMDSZ képviselői nem kívánták napirendre tűzni a provokatív tervezetet, a gyűlésen elnöklő Szőcs Péter pedig felolvasta az épp egy lengyelországi konferencián részt vevő Ilyés Gyula üzenetét. A polgármester levelében leszögezte, egyrészt csak sürgősségi esetben lehet kiegészíteni a napirendi pontot, másodszor, hogy a tervezetet, amint azt a törvény előírja, nem a Kulturális Bizottság terjesztette elő, harmadszor pedig, hogy a tervezet megfogalmazása hiányosságokkal van teli, hisz nem szerepelnek az új emlékmű technikai adatai: mérete, ára stb. Mindemellett Ilyés megkérdőjelezte azt is, hogy szükség van-e még egy ilyen monumentális építményre, miközben a Közigazgatási Palota révén országos szinten Szatmárnémetiben lebeg a legmagasabban a román zászló - a parlament tornya után.

Mindezen felvetések és az RMDSZ egyhangú nem szavazatai ellenére a tervezet felkerült a napirendi pontok közé. Amikor aztán ehhez a ponthoz értek, ismét kiéleződött a vita. Popdan Rodica PDL-és képviselő felháborodottan kérdezte, hogy miért kell ahhoz külön ok, hogy Szatmárnémetiben megtiszteljék az ország zászlaját, vehemenciájával emlékeztetve a hallgatóságot, amennyiben esetleg elfejeltette volna, hogy Románia a zászlók országa - és ilyenkor a pénz sem számít. Pedig bármely szent dolog, ha lépten-nyomon belé botlunk, az deszakralizálódik - erről a kolozsvári szemetes ládák tudnának mesélni.

Nits János, az urbanisztikai bizottság elnöke a döntés elhalasztását javasolta, hisz a tervezet oly mértékben kidolgozatlan volt, hogy nem csak a munkálatok becsült ára, de még a műemlék méterei sem szerepeltek a javaslatban - nem hivatalos források több tíz méter magasságról beszélnek.

„Ez egy borzasztóan fontos kérdés, amelyet nem szabad elhamarkodnunk. De, kérdem én, egy ilyen fontos kérdést miért ilyen sebtében, kidolgozatlanul terjesztenek a tanács elé", tette fel a kérdés Kereskényi Gábor alpolgármester.

Láng László egyenesen ad-hoc tervezetnek nevezte a javaslatot, leszögezve: őt, mint a kulturális bizottság tagját, csak kedden értesítették a létezéséről. „Úgy tűnik, mintha valaki rábökött volna a térképre és azt mondta: ide tegyünk egy műemléket. Ez a város egyik legforgalmasabb pontja és mi lesz egy-egy ünnepség során? Megbénítjuk a fél város forgalmát?", kérdezte.

Solschi magyarázata, mely szerint egy hónapjuk volt a tervezet kidolgozására és ezen idő kevésnek bizonyult, enyhén szólva is komolytalan érv. A röhej akkor vált teljessé, amikor Ioan Ardelean PDL-és tanácsos felvetette: október 15.-ére hívjanak össze egy rendkívüli tanácsülést. Csakhogy gyorsan kiderült, az szombatra esik...

A tervezet kiötlője, a Háborús Veteránok Országos Szövetségének Szatmár megyei elnöke, Nicolae Codreanu, miután a román-magyar együttélés hívének vallotta magát, nem mulasztotta el megemlíteni, hogy Románia az első és a második világháború után is bizony felszabadította Magyarországot a „kommunista majd a fasiszta uralom alól"! Követhetetlen logikája szerint pedig egy monumentális román zászló egy újabb híd lehet a szomszédos országok, Magyarország és Ukrajna irányában...

A heves viták után végül a román képviselők egyhangúlag az emlékmű megépítése mellett szavaztak, míg az RMDSZ tartózkodott - ám mivel nem volt meg a szükséges 12 igenlő szavazat, így a határozatot nem fogadták el. Egyelőre...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: