2011-01-20 07:38:30• hírek • MTI/APA/dpa

Nem látnak színeket a cápák

A korábbi feltételezésekkel ellentétben minden valószínűség szerint színvakok a cápák - derült ki ausztrál tudósok kutatásaiból.

A kutatók tizenhét cápafaj retináját vizsgálták. Összesen tíz faj szemében a fényérző idegvégződések között csak pálcikákat találtak, amelyek elsősorban a gyengébb, derengő fényre érzékenyek, a színeket azonban nem észlelik.
A többi fajnál találtak csapokat, azaz a színek látásáért felelős receptorokat, de csupán egyetlen fajtát, amely a körülbelül 530 nanométeres hullámhossz, azaz a zöld szín érzékeléséért felelős. Az emberi szemben három féle csap, a vörös, a zöld és a kék szín érzékeléséért felelős csapok találhatóak. A kutatók véleménye szerint az eredmények alapján megállapítható, hogy a cápák különbséget képesek tenni a szürke árnyalatai között, a színek között azonban nem.

A cápákéhoz hasonló monokromatikus látás nagyon ritka a szárazföldi állatoknál, hiszen számukra a színek észlelése a túlélés egyik legfontosabb eszköze. Kevésbé fontos viszont a tengerekben, ahol a színeket erőteljesen megszűri a mélység: itt a túlélés annak a függvénye, hogy az élőlény képes-e megkülönböztetni a kontrasztokat és megállapítani, hogy zsákmány vagy ragadozó alakját rejti-e a homály.

Nathan Scott Hart, a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatója szerint a tanulmány nagy jelentőségű lehet a cápatámadások megakadályozásáért, és olyan halászeszközök kifejlesztéséért, amelyek csökkentik a halászatnak áldozatul eső cápák számát. A cápák számára a tárgyak kontrasztja valószínűleg lényegesen fontosabb, mint a színe. Ez az információ sokat segíthet abban, hogy olyan halászcsalikat, szörfdeszkákat vagy úszódresszeket fejlesszenek ki és tervezzenek, amelyek kevésbé vonzóak a tengeri ragadozók számára.


A cápák színeket kevésbé, inkább a tárgyak kontrasztját nézik
A cápák színeket kevésbé, inkább a tárgyak kontrasztját nézik


Korábban az Egyesült Államok haditengerészetének vizsgálatára alapozva úgy vélték, hogy a cápákat elsősorban a sárga szín vonzza. Hart úgy véli, ennek hátterében sem a sárga szín felismerése áll, hanem az a tény, hogy ennek a színnek nagyon nagy a kontrasztja a körülötte lévő közeghez képest. Ez az oka annak is, hogy az életmentő mellények többnyire sárgák, így a bajba jutott emberek a partról könnyen felismerhetővé válnak.
Több tengeri emlős, például a bálnák, a delfinek és a fókák szintén csak egyféle, a zöldre érzékeny csaptípussal rendelkeznek retinájukban. A ráják és a tengeri macskák viszont, amelyek a cápák közeli rokonai, képesek néhány szín felismerésére.
Az ausztrál kutatók vizsgálataik eredményeit a Naturwissenschaften - The Science of Nature című német szaklapban mutatták be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: