2018-03-16 09:20:41• hírek • Szatmár.ro

Nem kritikus a légszennyezettség Szatmárnémetiben

Európában az elmúlt évtizedekben számos légszennyező anyag kibocsátása jelentősen visszaesett, így a régió levegőjének minősége javult. A légszennyező anyagok koncentrációja azonban még mindig túl magas, és továbbra is vannak a levegőminőséggel kapcsolatos problémák.

A legtöbb uniós országban gondot jelent a légszennyezés, ami nem csak egészségügyi, hanem jelentős anyagi károkat is okoz a tagállamoknak. Románia sem kivétel ez alól, a légszennyezettség határértékeinek túllépése miatt az Európai Unió komoly szankciókat vezetett be.


Szatmárnémetiben nem kell attól félni, hogy a levegőszennyezettség szintje átlépné a megengedett, maximális értéket - tudatta a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség.


Az ügynökség folyamatosan méri a levegő szennyezettségét egy mérőállomás segítségével, ami a Ioan Slavici Gimnázium udvarán van felállítva. Városunkban azért van csak egy ilyen hely, ahol begyűjtik az adatokat, mert a hatályban lévő rendelkezések szerint 100.000 lakosonként kell egy speciális mérőberendezés, amely alkalmas arra, hogy ellenőrizze a levegő károsanyag tartalmát. A legközelebbi ilyen mérőállomás Nagykárolyban található.


Szatmárnémetiben egyértelműen a közúti forgalom az, ami leginkább hozzájárul a levegő szennyezettségéhez, bár a város helyzete semmilyen szempontból sem hasonlítható a nagyvárosokéhoz. Kritikus pontnak számított nagyon sokáig a Burgya-sarok, a nem régiben kialakított körforgalom azonban sokat javított a helyzeten: azzal, hogy csökkent a járművek torlódása a hídon és folytonosabbá vált a közlekedés, a levegő károsanyag tartalma is elfogadható szintre változott, de legalább is jóval a maximális érték alatt mozog.

 

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a gépjárművek állapota sem mindig megfelelő, sok a másodkézből vásárolt, régebbi típusú autó, arról nem is beszélve, hogy a műszaki állapot, a típus és a fogyasztás is meghatározza, milyen mennyiségű egészségre káros anyagot juttatunk abba a levegőbe, amit minden nap belélegzünk.


Komoly levegőszennyezők ugyanis azok az ultrafinom részecskék, amelyek a dízel motorokból kerülnek a környezetbe. A kipufogógázok miatt a levegő nitrogén-dioxid és szénhidrogén tartalma az elmúlt évtizedekben nagymértékben megnövekedett. A felsorolt vegyületek napfény hatására szmogot és talajközeli ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat. Az ügynökség reményei szerint hamarosan erre a problémára is találhatunk majd tartós megoldást.


Szatmárnémeti másik környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés levegőszennyezése. Az elektromos áram termelése során, az iparban és a háztartásokban elégetett fosszilis tüzelőanyagok után is nő a levegő károsanyag-tartalma. Ez utóbbi főleg a bizonyos évszakok kint végzett munkái miatt következik be, az olyan szezonális tevékenységek ugyanis, mint a gallyégetés ősszel, vagy a tüzelés télen szintén hozzájárulnak a levegő szennyezéséhez.

 

A Környezetvédelmi Ügynökség hozzátette, Szatmárnémetiben nem beszélhetünk arról, hogy jelentős változások lennének a levegőbe kerülő anyagok mértékét illetően. Jóval a maximális határértékek alatt mozognak a városunkban mért eredmények, egy-egy ködös időszak és a felverődő por azok, amelyek miatt időszakos változásról számolhatunk be. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: