2013-07-29 19:12:23• hírek • Póti Orsolya

Hogyan gondozzuk kedvenceinket kánikula idején?

A legfőbb probléma, amit az állatorvosok próbálnak leküzdeni kánikula idején, az a megemelkedett hőmérséklet negatív hatása a kisállatokra. Ehhez viszont elsősorban a gazdik együttműködésére és odafigyelésére van szükség - hívta fel a figyelmünket dr. Bélteki Korodi Gabriela állatorvos.

A nyári hőséget az állatok is megszenvedik: hőgutaütés, hősokk lép fel náluk vagy dehidratáció. A menthetetlen állapotot természetesen nem szándékosan idézi elő a gazdi, egyszerűen tapasztalatlanságával vagy nem körültekintő viselkedésével okozza a bajt.

„Az emberhez hasonlóan a kisállatok is nehezen viselik a nagy hőséget, csak a nagy meleg ellen való védekezésük az emberétől nagyon eltérő. Például a kutyák és a macskák érzékenyebbek a hőségre, ugyanis nem izzadnak. Testhőmérsékletüket csupán a tappancsukon és nyelvükön keresztül, lihegéssel tudják szinten tartani" - mondta el dr. Bélteki Korodi Gabriela állatorvos a Szatmár.ro-nak.

A gazdiknak lényeges tudniuk, hogy hogyan óvhatják meg kedvenceiket a nagy hőség okozta kellemetlenségektől, éppen ezért néhány tanácsot is megosztott velünk a szakember.

Először is fontos a megfelelő mikroklíma biztosítása: az árnyékos, hűvös hely, szellőztetés, illetve kedvencünk bundájának megnedvesítése (nem jéghideg vízzel). Továbbá jelentős a megfelelő táplálás: az energia dús, zamatos, vitamindús házi táplálék, illetve a megfelelő tisztaságú és kellően hűtött víz biztosítása.

„A nagy hőségben ajánlott kevesebb hústerméket adni kedvenceinknek, és fontos nagy figyelmet fordítani a táplálék minőségére, ugyanis kánikula idején az étel hamar romlásnak indul" - magyarázta dr. Bélteki Korodi.

Ha a lakásból ki kell mozdulni, akkor ezt korai, vagy késői időpontokra időzítsük, ha pedig autóval utazunk, akkor résnyire húzzuk le az ablakot. Semmiképpen se hagyjuk a kocsiban az állatot, mert a hőtorlódás akár végzetes is lehet.

„A gazdikat a következő tünetek figyelmeztethetik arra, hogy kedvencük a hősokk határán, azaz életveszélyben van: gyors és hangos légzés kinyújtott nyelvvel, intenzív nyálzás, élénk piros nyelv és nyálkahártyák, 40°C feletti testhőmérséklet, gyors pulzus, véres hasmenés, hányás, ataxia (a vér sűrűsödés következménye). Ha a felsorolt tünetek közül bármelyik jelentkezik, csökkentsük az állat testhőmérsékletét vizes borogatásokkal a fej és tappancs tájékán, bundája benedvesítésével, illetve árnyékos, hűvös hely biztosításával. Komolyabb probléma esetében forduljunk állatorvoshoz!" - tanácsolja a szakember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: