2008-07-02 17:53:03• hírek • Szatmar.ro

Nem kötelezik az irtást

 Szatmár megyében is évről évre egyre több a parlagfűre allergiás beteg.

Szatmár megyében is évről évre egyre több a parlagfűre allergiás beteg, nem beszélve arról, hogy ebből a veszélyes özönnövényből is folyamatosan több jelenik meg.

Ebben az időszakban folyamatosan arról szólnak a magyarországi híradások, hogy milyen büntetéseket róhatnak ki azokra, akik elhanyagolva, kaszálatlanul hagyják parlagfűvel borított területeiket. Arról azonban keveset, vagy inkább egyáltalán semmit sem hallani, hogyan működik ez nálunk Romániában, miközben országunkban is egyre intenzívebben terjed ez a növényfajta.

Dr. Láng László háziorvostól megtudtuk, Romániában egyenlőre semmilyen törvény nem írja elő a kötelező parlagfűnyírást, sőt még pontos statisztikai adatokat sem állítottak össze arról, hogy körülbelül hány allergiás beteg van országunkban. Mint mondja, ez a betegség a modern kor betegsége, országukban pedig leginkább a tömeges, vagy daganatos kórokról készítenek statisztikát.- Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt 10-20 évben folyamatosan növekedik a parlagfűre allergiás betegek száma, amelynek leggyakoribb megnyilvánulási formája a szénanátha. Az allergia nem életveszélyes, azonban tönkreteheti a betegek mindennapjait. Sajnos konkrét terápia nincs még, amely biztos gyógyulást eredményezne azonban a tüneteket tudjuk enyhíteni, miután egy allergia teszt pontosan alátámasztja mire is érzékeny a beteg – magyarázta Láng doktor.

Az allergiások áprilistól szeptemberig vannak kitéve a folyamatos pollenkoncentrációnak, május és augusztus a legveszélyesebb hónapok. Szeles, esős időszakban enyhülhetnek a tünetek.

  

A parlagfű nem csupán az emberekre veszélyes, ugyanis környezetvédelmi szempontból is káros hatású, mivel egy olyan növényről van szó, amely nem őshonos hazánkban. Márk Nagy Jánostól, az Erdélyi Kárpát Egyesültet elnökétől megtudtuk, egész megyénkre veszélyes a parlagfű, hiszen legkedveltebb telephelye az alföld. - A parlagfűvel a legnagyobb gond, hogy korlátlanul szaporodik, mivel nem őshonos, így nincsen ellensége. Egyéb ismert növényfajtát lelegelnek az állatok, a parlagfűt semmi sem pusztítja, azonban ő maga számos őshonos növényfajtától elveszi az életteret – fejtette ki Márk.

Ami bizonyos, még egy ideig el kell viselnünk, hogy országunkban senkit sem kötelez a törvény a parlagfűnyírásra, tehát a betegeknek marad az allergiás kezelés, a folytonos orr-, és szemcsepp használat, a tünetmenteseknek pedig meg kell barátkozniuk a természetet beárnyékoló új özönnövénnyel.

P.A.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: