2018-03-27 10:29:38• hírek • közlemény

Nem kötelezhetik részletfizetésre a lízingelt autók tulajdonosait

A lízingelt autók tulajdonosait védő jogszabályt fogadott el a szenátus.

„Az államnak kötelessége megvédeni állampolgárait és megtiltani a velük szembeni visszaéléseket. Mivel az emberek nem rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekkel hatékonyan megvédhetik magukat a hitelező vállalatok és lízingcégek túlkapásaival szemben, az állam törvények révén kell megtegye ezt. Hétfőn ismét elfogadtunk egy jogszabályt, egy törvénycsomag részeként, amely támogatja az állampolgárokat, ugyanakkor szabályozza a kölcsönszerződések feltételeit, a kamatok maximálizálását és a követelések behajtásának menetét” – hívja fel egy fontos kötelezettségre figyelmünket Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora.
 

A szenátus plénuma hétfőn megszavazta azt a jogszabályt, amelynek értelmében azokat a polgárokat, akik lízingelt gépjárművet vásároltak, és bármi oknál fogva már nem tudják teljesíteni a részletfizetési kötelezettségüket, ezentúl ne lehessen olyan egyszerűen, végrehajtással a hátralék befizetésére kényszeríteni. Amennyiben pedig úgy döntenének, hogy eladnák a lízingelt személygépkocsit, egyszerűen önmaguk kereshessenek rá vásárlót.
 

„Abban az esetben, ha egy lízingelt eszköz tulajdonosa nem fizet három egymást követő hónapban, akkor az adott szerződés felbontható. Ezt követően pedig 30 nap áll rendelkezésére, hogy értékesítse a szerződés tárgyában szereplő eszközt. Az értékesítést követően befolyt összegből viszont kötelessége fedezni a hátralékot a lízingcéggel szemben. Amennyiben ez az összeg nem fedezi teljesen a fennmaradó részt, saját forrásaiból kell kiegészítse azt” – részletezte Turos a jogszabály elfogadását követően.
 

A tervezet, a szenátusi bizottságok által jóváhagyott, végleges formában azt is előírja, hogy a fogyasztók esetében a lízingszerződéseket nem lehet végrehajthatónak tekinteni.
 

A jogszabályt 75 mellette, 4 tartózkodás és 28 ellene szavazattal fogadták el a felsőház plenáris ülésén. A törvénytervezetet döntő házként a képvislőház fogja tárgyalni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: