2015-02-17 11:14:29• hírek • MTI

Nem körözik a Magyarországon tartózkodó Markó Attilát

Eddig nem adtak ki európai elfogató parancsot az állítólag Magyarországon tartózkodó Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője ellen, akinek az őrizetbe vételéhez tavaly decemberben hozzájárult a bukaresti képviselőház - mutatott rá hétfői közleményében a román külügyminisztérium.

A kommüniké szerint amúgy sem tartozik a minisztérium hatáskörébe eljárni egy nemzetközi körözés alatt álló gyanúsított letartóztatása és kiadatása ügyében: ez a rendőrségre és bíróságokra tartozik. Ilyen körülmények között "nem adottak egy esetleges diplomáciai fellépés feltételei" - szögezte le a bukaresti külügyminisztérium.

A tárca Bogdan Diaconu független képviselő interpellációjára válaszolt, aki azt akarta tudni: milyen lépéseket tesz a román diplomácia a "súlyos korrupciós cselekményekkel" gyanúsított, Magyarország által "bújtatott" közszereplő kiadatása érdekében.

Markó Attilát tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, most pedig egy másik restitúciós ügyben gyanúsítják visszaéléssel.

Az RMDSZ képviselője a második üggyel kapcsolatban rámutatott: egy olyan döntés miatt emeltek vádat a restitúciós testület többi tagja ellen, amelyben ő nem vett részt, hiszen azon a napon, 2011. március 15-én, a magyar nemzeti ünnep brassói rendezvényein tartózkodott. Markó érthetetlennek minősítette, miért késlekedik a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ejteni az ellene felhozott vádakat, és beismerni azt, hogy alaptalanul keverte gyanúba.

A képviselő egy decemberi blogbejegyzésben közölte, hogy a "Mikó-perben hozott igazságtalan ítélet" és "újabb alaptalan meggyanúsítása" miatt megingott a bizalma a román igazságszolgáltatásban, ezért Magyarország és az Egyesült Államok védelmét kérte.

Markó Attila ügyvédje a múlt héten egy román hírtelevíziónak azt mondta: az RMDSZ-képviselő Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor miniszterelnök védelmét élvezi. Markó Attila az erdélyi maszol.ro portálnak később úgy nyilatkozott: kiforgatták ügyvédje szavait, hiszen nem ő áll Orbán Viktor védelme alatt, hanem Magyarország áll ki a Mikó-ügy mellett.

A témát azóta a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő igyekszik napirenden tartani a román médiában. Diaconu a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben szerzett parlamenti mandátumot, de tavaly az RMDSZ akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásul kilépett PSD-ből. A képviselő több magyarellenes törvény-kezdeményezés szerzője és havonta tucatnyi magyarellenes írást közöl az Adevarul című liberális lap blogrovatában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: