2010-09-02 13:28:21• hírek • Szatmar.ro

Nem költözhet a rendőrség?

Korábban már tudomást szerezhettek a Szatmar.ro olvasói arról, hogy közösségi rendőrséget a 16-os lakónegyedből a Batizi útra költöztetnék. A városi önkormányzat tanácshatározatba foglalta döntését, miszerint a rendfenntartó szervet a 13-as iskola épületébe helyezik át, ezt a határozatot azonban a Prefektúra megtámadta.

Radu Giurca prefektus felfüggesztette azt a tanácshatározatot, amely a megszüntetett iskolák sorsáról rendelkezett. Ebben a határozatban a városi önkormányzat kimondta, hogy a 7-es iskolának a helyére a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti tagozata fog kerülni, a Dariu Pop helyére az élelmiszer-ipari líceumot helyezik, és a 13-as számú iskolában a közösségi rendőrség kapott volna helyet. Mindhárom ingatlan a város tulajdonában van, ezért a városi önkormányzatnak kell döntenie ezek sorsáról. A prefektus azonban nemtetszését fejezte ki ez iránt, és főleg az utolsó pontot ellenezte, amiért a rendőrség kapna helyet a 13-as iskola helyén.

„Számunkra ismeretlen a visszautasítás oka, nem értjük, hogy miért ez az ellenkezés, hiszen mi nem olyan épületeket kértünk, ami nem a miénk, nem minisztériumi épületeket kértünk, hanem egy olyan épületnek szeretnénk rendeltetést adni, ami jelenleg használaton kívül van"-nyilatkozta Kereskényi Gábor alpolgármester.

A törvény szerint amennyiben egy előzőleg oktatási intézményként szolgáló épületben más tevékenységet kívánnak folytatni, szükséges egy jóváhagyás az Oktatási Minisztériumtól. Ezt Szatmárnémeti városvezetése igényelte is, és ígéret van arra, hogy megkapják, csak a tanügyi átszervezések miatt csúszott az engedély elküldése. Kereskényi szerint ez szúrta a szemét a kormánybiztosnak, és ezért támadta meg a tanácshatározatot.

Tekintettel arra, hogy a közösségi rendőrség jelenleg egy tömbház aljában, nem megfelelő körülmények között működik, és a lakókat zavarja az állandó diszpécserszolgálat, valamint az, hogy éjjelente ide szállítják be a csendháborítókat, randalírozókat, ezért döntöttek a költöztetés mellett.

Keresknyi szerint a prefektúrát az is zavarhatja, hogy nem olyan intézményt tesznek be a Batizi úti épületbe, amely bérleti díjat fizet, mint például valamelyik líceumot. Az alpolgármester szerint viszont rontana a szinvonalán az olyan elismert iskoláknak, mint például a Kölcsey, vagy az Aurel Pop művészeti líceum, ha kivinnék a Batizi útra.

„Én azt gondolom, hogy megkapjuk egy-két héten belül a jóváhagyást papír formájában is a minisztériumtól, akkor pedig okafogyottá válik a prefektúra által indított per"- magyarázta az alpolgármester. Amennyiben mégsem jutnának hozzá a szükséges dokumentumhoz, akkor az önkormányzat szétválasztja a tanácshatározatot, hogy legalább az első két megszüntetett iskola ügye előrehaladhasson.


Úgy tűnik egyelőre nem költözhet a közösségi rendőrség
Úgy tűnik egyelőre nem költözhet a közösségi rendőrség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: