2008-09-30 14:46:26• hírek • Parajdi Andrea

MR gép a Szatmár Megyei Kórházban

A napokban érkezett meg az az MR (Mágneses Rezonancia) gép Szatmárnémetibe, amely számos betegség pontos kimutatását teszi lehetővé, és amely egyre nagyobb szerepet játszik az általános radiológiában. Már elkezdődött az MR berendezés kiépítése a Szatmár Megyei Kórházban.

Bár az MR gép a Szatmár Megyei Kórházban kap helyet, működtetését az Eurorad Gyógyászati Központ végzi majd, amely országos szinten hat nagyvárosban van jelen. Ez a román-német magáncég saját költségén egy millió eurós beruházást épít ki Szatmárnémetiben.

Az MR gépet elsősorban daganatok, gyulladások, fertőzések, fejlődési rendellenességek, ortopédiai betegségek diagnosztizálására használják, azonban egyre fontosabb szerepet játszik a neurológia, nőgyógyászat, belgyógyászat vagy kardiológia terén is.

Az MR különlegessége, hogy röntgensugárzás nélkül működik, ezért szükség szerinti gyakorisággal ismételhető, s kisgyermekek vagy terhes nők vizsgálata során is alkalmazható.

Az eddig ismert képalkotó eljárásokkal nem lehetett ilyen pontos diagnózist felállítani egy adott betegségről, mint amelyet az MR készülék lehetővé tesz - tájékoztatott Morar Violeta Karmen, az Eurorad Gyógyászati Központ munkatársa.

Az MR berendezés hivatalos átadójára október végén kerül sor, ezt követően kerülhet majd használatba. Azok a betegek, akik érvényes társadalombiztosítási kártyával, valamint szakorvosi beutalóval rendelkeznek feliratkozhatnak a várólistára, s ingyenesen kivizsgáltathatják magukat. A többi betegnek a vizsgálat összetételének függvényében kiszabott díjakat kell kifizetni, amelyek 350 lejtől, akár 1100 lejig is terjedhetnek.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: