2010-01-17 14:12:54• hírek • Parajdi Andrea

Lesz támogatás kórházfelújításra

Máramaros és Szilágy megyék után Szatmár megyében is személyesen mérte fel Cseke Attila, egészségügyi miniszter a helyi problémákat. A két hete miniszterré kinevezett RMDSZ-es politikus csodát nem ígér 2010-re, de elmondta biztosít anyagi forrásokat a Járványkórház felújítására és a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi részlegének kibővítéséhez is.

Cseke Attila egészségügyi miniszter az RMDSZ 20 éves fennállása alkalmából január 17-én, 16 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában szervezett emlékünnepségre érkezett Szatmárnémetiben, ám emellé egy munkalátogatást is beiktatott. Vasárnap délelőtt három kórházat keresett fel Szatmárnémetiben: járt a Szatmár Megyei Kórház régi és új részlegén is valamint a Járványkórházba is ellátogatott, ezt követően pedig háziorvosokkal, kórházigazgatókkal, egészségügyi szakemberekkel folytatott tárgyalásokat.

-Két részre választanám a helyi problémákat: van ami az egészségügyi infrastruktúrát jelenti, és van ami a rendszerbeli hiányosságokat. Úgy gondolom, ahhoz, hogy tudjam hol kell a segítség személyesen kell felmérjem a problémákat és személyesen kell beszéljek az emberekkel. Úgy vélem, ha tíz felvetett problémából egyet meg tudunk oldani, akkor már megérte találkozni - mondta a miniszter, aki az orvosokkal folytatott találkozóról négy oldalas jegyzettel távozott.

Cseke Attila elmondta segíteni fog a Szatmár Megyei Tanácsnak, hogy mihamarabb elindulhasson a Járványkórház felújítása, ám mindez csak fokozatosan valósulhat meg, ugyancsak ígéretet tett arra is, hogy a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi részlegének kibővítéséhez is nyújt majd anyagi támogatást.

-Szatmár megye a harmadik megye ahol jártam, eddig Máramaros és Szilágy megyékben voltam. Vannak közös problémák, és olyanok is amelyek egyediek. Amit mihamarabb szeretnék megoldani, az az, hogy a megyei kórházakat elássuk mentőautókkal, hogy a kórházak különböző részlegei között biztosítva legyen a betegek szállítása, ne kelljen erre a helyi mentőszolgálattal leszerződni. Ezzel az intézkedéssel a kiadásainkon is csökkenthetünk- magyarázta miniszter.


Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Cseke Attila egészségügyi miniszter
Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Cseke Attila egészségügyi miniszter


Még az idei évben el akarja indítani az egészségügyi miniszter a decentralizációt is, hiszen mint mondta jelenleg 433 kórház tartozik hozzájuk, amelyek között nem lehet úgy elosztani a pénzeket hogy az mindenkinek megfeleljen. Véleménye szerint a jó menedzselést csak helyi szinten lehet biztosítani. - Nagyon jól tudom, hogy mindenhol nem lesz azonnal látható eredménye a decentralizációnak, és sokan fognak vívódni majd a kezdetekkor, de úgy gondolom lépni kell, hiszen ha csak beszélünk a hatáskörök átszervezéséről, akkor sosem indulunk el ezen az úton - hangsúlyozta a miniszter.

Cseke Attila röviden beszélt az általános, teljes országot érintő terveiről is. Elmondta egy olyan call centert szeretne létrehozni, amely tanácsokkal lehetne a betegek segítségére, ha valamilyen tünettel felhívnak egy telefonszámot, akkor ott pontos eligazítást kaphatnak arról, hova milyen orvoshoz forduljanak. Cseke kihangsúlyozta számtalan ötlet és példa van amit átvehetünk és hatékonyan használhatunk más országok mintájára, neki azonban elsődleges célja az, hogy Romániában többé már ne fordulhasson elő az, hogy egy kórházi ágyban két beteg fekszik, 2010-ben ez már nem szabadna megtenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: