2014-07-04 18:10:22• hírek • Kocsis Zoltán

Nem kérnek a számukra fenntartott helyekből a romák?

Nem kérnek a számukra etnikai alapon fenntartott iskolai helyekből a Szatmár megyei romák - legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a helyek kevesebb, mint 10%-át foglalták el eddig, derült ki a Romák Integrációját Elősegítő Vegyes Munkabizottság pénteki ülésén.

A megyei tanfelügyelőség adataiból kiderül, hogy Szatmár megye líceumaiban 192 helyet tartanak fenn roma gyerekek számára, ehhez járul további 44 hely a szakiskolákban. A képességvizsgát teljesítő roma gyerekek a középiskolába való beiratkozáskor bejelölhetik a pozitív diszkriminációt eredményező etnikai hovatartozásukat. Ezzel a lehetőséggel azonban mindössze 17 gyerek élt idén.

Bondrea Rozalia, a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal roma ügyekkel foglalkozó szakembere szerint mindez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a roma gyerekek nem akarnak tovább tanulni: sokan egyszerűen nem jelölik be etnikumukat. Nem beszélve arról, hogy gyakori esetben a roma gyerekek nem tudják teljesíteni első nekifutásra a vizsgát, így ők pótvizsga után csak ősszel iratkoznak be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: