2014-02-03 16:49:24• hírek • Szatmár.ro

Nem kér az önállósodásból az Északi Színház román társulata

Az Északi Színház munkaközösségének 63 tagja írta alá a polgármesterhez címzett memorandumot.

Jó ideje téma már a kezdeményezés, melynek célja, hogy a Szatmárnémeti Északi Színház román és magyar társulata két különálló jogi személyiségként folytassa tevékenységét a továbbiakban. A kezdeményezés mindkét társulatra vonatkozó előnyeiről, az önállósodás pozitív hozadékairól pénteken beszélt a Szatmár.ro-nak Stier Péter az Északi Színház adminisztratív igazgatója és Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti vezetője.

A hétvége során a román társulat tagjai egy memorandumot hoztak nyilvánosságra, amelyet Szatmárnémeti polgármesterének címeztek. Ebben az Északi színház múltjáról írnak, s a kezdeményezésről, amely szerintük etnikai alapon fogalmazódott meg. Ehhez csatolták 63 színházi dolgozó támogató aláírását is.

Különös azonban, hogy a két társulat önállósodását ellenzők főleg az etnikai szempontokra hivatkoznak, amikor tiltakoznak. A tanácsi határozatot kidolgozók ugyanis többször is hangsúlyozták: a kezdeményezésnek nincsenek etnikai okai és arról sincs szó, hogy valamelyik társulat csak magának szeretné megtartani a színházépületet. A tanácsi határozatban kidolgozott két önálló jogi személy szervezeti felépítésében egyaránt szerepelnek magyar és román nemzetiségű személyek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: