2018-09-24 09:19:28• hírek • Bede Emőke

Nem kell pánikba esni: a RO-ALERT rendszert tesztelik

Néhányan megijedtek, mások értetlenül álltak azon üzenetek láttán, melyek az úgynevezett RO-ALERT rendszer tesztidőszakában érkeztek meg a mobiltelefonokra, de ijedelemre egyelőre semmi ok.

A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) által kiépített rendszer célja, hogy a lakosságot súlyos katasztrófák idején rövid időn belül értesíteni lehessen. A rendszer nem sms-t küld, hanem a telefonok úgynevezett "cell broadcast" (cellaüzenet) funkcióját használja arra, hogy szöveges és hangriasztást küldjön minden olyan készülékre, amely a veszélyeztetett térségben működik a négy romániai mobilszolgáltató valamelyikének hálózatában, akár roamingban is.
 

Szeptember 21-én Szatmár megyében is megkezdték a tesztüzenetek kiküldését, mely aznap délelőtt négy település -  Nagykároly, Avasfelsőfalu, Tasnád és Turc - lakosainak telefonján jelent meg, majd a délutáni órákban a szatmáriak is megkapták az üzenetet. Szeptember 24-én, hétfőn aztán újból megismételték a riasztási gyakorlatot, s ez sokakban pánikot keltett, holott egyelőre erre nincs okunk.
 

A következő tesztre szeptember 26-án lehet számítani, ekkor az ország minden településén aktiválják a próbariasztást, először 10 és 12 óra, majd 17 és 19 óra között. Tehát ha olvasóink szerdán is megkapják készülékeikre az üzenetet, nem kell pánikba esni, ugyanis csak a rendszer teszteléséről van szó, ahogyan az a felbukkanó szövegből is egyértelműen kiderül.
 

Raed Arafat a riasztás tesztelése előtt elmondta: az IGSU pontosan be tudja rajzolni a térképen, hogy mely térséget riasszanak. Kizárólag súlyos, életveszélyes helyzetekben fogják használni a rendszert, ezzel is arra bátorítva minden mobilfelhasználót, hogy állítsa be és tartsa bekapcsolva készülékén az életmentő funkciót. 


További információkért érdemes felkeresni a ro-alert.ro weboldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: