2020-04-17 16:16:43• hírek • közlemény

Nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországon érettségiző szatmári diákoknak

Magyar Lóránd parlamenti képviselő
Magyar Lóránd parlamenti képviselő

Ez elmúlt napokban többen is kérdéssel fordultak Magyar Lóránd parlamenti képviselőhöz a magyarországi érettségi kapcsán. A leggyakoribb kérdés az volt, hogy az érettségi vizsgára külföldre utazó diákoknak karanténba kell-e vonulniuk. 

Kallós Zoltán Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: a megyében közel hetven diák van, akik magyar nyelvű középiskola végzőseként Magyarországon szeretnének továbbtanulni. Az egyetemi felvételihez - bizonyos szakokon - elvárás néhány tantárgyból a magyarországi érettségin, az ottani tananyagból vizsgázni. 


Magyar Lóránd a megkeresések nyomán kérdéssel kereste meg a Magyar Külügyminisztériumot, illetve konzultált az ügyben Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával. Mint kiderült, s erről azóta több magyarországi lap is írt, nem kell a diákoknak karanténba vonulniuk. Ezt erősíti meg Maruzsa Zoltán magyarországi köznevelési államtitkár nyilatkozata is: „A külföldről érkező érettségiző magyarok nincsenek sokan, de lehetővé fogják tenni a határátlépést számukra, és nem kell karanténba vonulniuk” – idézi a Magyar Nemzet az oktatási szakembert.


Magyarországon idén nem lesz ballagás, de érettségi igen: a rendhagyó vizsga teljes értékű lesz, a felsőoktatási felvételikhez elégséges. Az érettségin pedig egy helyiségben maximum 10 fő tartózkodhat, és másfél méteres távolságot kell köztük tartani. Kollégiumi elhelyezést is biztosítanak azoknak, akiknek szükséges az érettségi kapcsán: egy szobában viszont csak egy tanuló lehet.


Az idei érettségi vizsgák május 4-én kezdődnek, és várhatóan két hétig tartanak majd – szóbelik nem, csak írásbeli vizsgák lesznek. Ugyan Magyarországon nem kell majd karanténba vonulniuk az oda vizsgázni érkező diákoknak, a szatmáriakra, miután hazatértek, házi elkülönítés vár.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: