2009-05-06 11:45:49• hírek • Gozner Gertrud

Nem kell félni az állóradaroktól

Április 24-én az Országos Rendőrkapitányság Románia 18 megyéjében felfüggesztette a magáncégek által felszerelt és a helyi önkormányzatok által üzemeltetett állóradarok működését. Kivételt csak a DN1 főút nyomvonalán kihelyezett készülékek jelentenek.

Ugyanakkor az Országos Közbeszerzési Hivatal vizsgálatot indított a radarokat kihelyező cégek kapcsán, ugyanis legtöbb készüléket anélkül helyezték üzembe, hogy közbeszerzési eljárást hirdettek volna az érintett települések önkormányzatai.

Roxana Cristea, a Szatmár Megyei Rendőrség sajtószóvivője szerint a radarok továbbra is működnek a megyében - azaz, figyelik a forgalmat - de az országos vizsgálat lezárásáig nem küldenek ki újabb büntetéseket. Április 24-én a megyében is általános ellenőrzést tartottak az állóradarok kapcsán, de azok továbbra is működésben maradtak.

A sebességmérést a további intézkedésekig a rendőrség mozgóradarokkal látja el, és a 24-e előtt kibocsátott büntetések továbbra is érvényben maradnak. A megyében öt településen vannak kihelyezve fixradarok: Gombáson, Alsó- és Felsőszopron, Szamosdobon és Păuleanban.

 

Szabó Elek, Egri polgármestere szerint a községnek nem származik pénzügyi hátránya az állóradarok leállításából, ugyanis nem folyt be általuk jelentős bevétel a helyi önkormányzathoz. A községhez tartozó Gombáson tavaly szerelte fel egy kolozsvári cég a sebességmérőket. A megkötött szerződés értelmében az önkormányzat 35%-ban részesedett a bevételből, a befolyt büntetések 65%-a az üzembe helyező cég kasszájába került.

A szerződés eredetileg három évre készült, mert ennyi idő alatt térült volna meg a cég befektetése. A radarok 2009 januártól működtek rendeltetésszerűen, addig csak tesztfázisban üzemeltek - tudtuk meg a Polgármestertől. Év eleje óta 5-6 ezer lej folyt be, ami elhanyagolható összeg, nem érződött meg a költségvetésben - tette hozzá.

Szabó Elek szerint a sofőrök érezhetően gyorsabban hajtanak, mióta tudják, hogy megszűnt a sebességmérés a településen. A radarok leállítása miatt most újra veszélyesebbek lesznek az utak, pedig az utóbbi időben nem történt baleset a község területén. A polgármester úgy tudja, hogy jelenleg a radarok ki vannak kapcsolva, nemcsak a büntetések kézbesítése szűnt meg.

Nem kell félni a radaroktól, lefilmeznek ugyan, de a büntetést megússzuk
Nem kell félni a radaroktól, lefilmeznek ugyan, de a büntetést megússzuk

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: