2010-09-06 16:56:45• hírek • Szatmar.ro

Nem kell az új!

Nem zajlott zökkenőmentesen a hétfő délelőtti találkozó, amelyen az Aurel Pop Művészeti Líceum új igazgatója mutatkozott be a tanároknak, illetve a megjelent szülőknek.

Felháborodással, tiltakozással fogadták a frissen kinevezett igazgatót a tanügyi intézményben. A tanárok és a szülők igen nehezményezték azt, hogy a politikát még a művészeti iskolába is behozták a főtanfelügyelő döntésével.

Mint ismeretes Popa Mariana a tanári karokat, illetve a szülői bizottságokat kihagyva a döntéshozásból, teljesen önhatalmúlag nevezett ki vezetőket számos oktatási intézménybe. A háttérben úgy tűnik megint csak a politika áll, hiszen az új vezetők vagy a Demokrata Liberális Párt tagjai, vagy szimpatizánsai annak.

A szatmárnémeti Művészeti Líceum új igazgatójának bemutatkozásán mi is jelen voltunk, hiszen tudni lehetett, hogy a tanárok és a szülők nem birkák, akik szó nélkül hagyják, hogy a fejük felett átnyúljanak és az őket érintő kérdésekbe ne kérjék ki véleményüket.

A találkozó Szabo Marcel bemutatkozásával kezdődött. Kifejtette, azon van, hogy az intézményt fejlessze, jobbítsa. Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy az iskolában a magyar és a román nemzetiségiek között ne legyen konfliktus, hanem harmóniában éljenek, mint ahogyan ő is él magyar származású feleségével. A nagy együttélés elméletét a későbbiekben többször is hangsúlyozta, amire a hallgatóság egy idő után már fel is hördült, hiszen az oktatási intézményben eddig sem volt semmilyen etnikumközi probléma, így nem látták ennek fokozott hangsúlyozásának lényegét.

Az új igazgató beszéde után Golban Fülöp Adrian, a leváltott igazgató kapott szót. Az intézménynek otthont adó épületről és annak tatarozásának körülményeiről tartott rövid beszéde után rögtön kifejtette, hogy nem hajlandó részt venni egy olyan intézmény vezetésében, ahol az igazgatót politikai színezete miatt ültették székébe, lemondott tisztségéről.

Hozzátette, nem Szabo személyével van gondja, hanem azzal, hogy ez egy politikai intézkedés volt, aminek pedig semmi köze a művészetben.


Sem a tanárok, sem a szülők nem akarják az új igazgatót
Sem a tanárok, sem a szülők nem akarják az új igazgatót


Beszéde után Szabo vette át a szót, aki hangsúlyozta, hogy az iskolából száműzni szeretné a politikát és ismételten hangsúlyozta, hogy azon lesz, hogy az intézmény életébe pozitívumot vigyen.

Hura Ioan, a szülői bizottság elnöke sem hagyta szó nélkül az esetet, hiszen mint portálunknak elmondta, a szülők közül senki nem ért egyet ezzel a döntéssel és követelik, hogy az igazgatói posztot Golban vigye tovább Szabo helyett. Követelésüknek és elszántságuknak bizonyítéka az a petíció, amit a főtanfelügyelőségre írásban is benyújtottak.

Az új igazgató kényelmetlen helyzetbe kerülvén elmondta, nem ragaszkodik az igazgatói álláshoz: amennyiben a tanfelügyelőségen úgy döntenek, hogy leváltják, ő távozik. Golban ekkor hozzátette, hogy tulajdonképpen utódja még nem nevezheti magát az Aurel Pop Művészeti Líceum igazgatójának, hiszen ahhoz szükség lett volna annak hivatalos beiktatásához, ami nem történt meg.

A kisebb vita után, amely a titulus jogossága körül fakadt ki, úgy tűnt lecsitultak a kedélyek.

A tanárok és szülők abban reménykednek, hogy szavuk meghallgatásra kerül és Golban maradhat az igazgató, ezzel szemben Szabo azt reméli, rövid idő alatt elfogadják őt, mint új intézményvezető.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: