2013-05-21 13:42:23• hírek • MTI

Nem kell az egykamarás parlament

Elutasította a román képviselőház kedden azt a 2010-ben beterjesztett alkotmánymódosítást, amellyel Traian Basescu államfő az egykamarás parlamentre való áttérést kezdeményezte.

Az elnöki hivatal szakértői a 2009-es népszavazásra hivatkozva dolgoztak ki javaslatot a román alaptörvény módosítására. Az érvényes és eredményes referendumon a választók támogatták azt, hogy Románia térjen át az egykamarás parlamentre, és a törvényhozás legfeljebb 300 tagú legyen. A sajátos román választási törvény miatt a 355 választókerületből mégis 588 törvényhozó szerzett mandátumot a tavaly decemberi parlamenti választásokon.
A Basescu-féle alkotmánymódosítást a képviselőház plénuma kedden 259 szavazattal elutasította: csak az ellenzéki jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 41 törvényhozója támogatta.

A Romániában kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) saját alkotmánymódosító tervezetet készül a parlament elé terjeszteni a tavaszi ülésszakban. Az alaptörvény módosításáról idén tavasszal társadalmi vita és parlamenti műhelymunka is indult: ennek eredményeként a következő héten véglegesítenék az USL tervezetét. Az USL vezetők nyilatkozataiból az már biztosnak látszik, hogy Romániában kétkamarás marad a parlament, csak a két ház közötti hatásköri átfedéseket szüntetnék meg. Több egybehangzó javaslat szerint a szenátus a régiók képviseletét látná el.

Romániában az alkotmánymódosítás tervezetét a parlamentnek kétharmados többséggel kell megszavaznia, és akkor lép hatályba, ha érvényes népszavazás is megerősíti. Az alkotmánymódosítás kérdése azt követően került ismét napirendre Romániában, hogy a decemberi választásokon az USL kétharmados parlamenti többséget szerzett. Az USL elsősorban az államfő, a parlament és a kormány hatáskörét szeretné pontosítani, és bevezetne egy új közigazgatási szintet, a régiót.

Amennyiben a parlament a tavaszi ülésszakon elfogadja az USL alkotmánymódosító tervezetét, a Ponta-kormány ősszel írna ki népszavazást az új román alaptörvényről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: