2007-09-14 17:54:55• hírek • István Löchli

Iskolafelújítás önerőből

 Pénteken  Egri községben felavatták Szatmár megye egyik legmodernebb vidéki általános iskoláját.
Pénteken egy nagy ünnepség keretében, Egri község előjárói, nevezetesen Szabó Elek polgármester, Donca Ioan alpolgármester, Löchli Erzsébet tanácsos, Pinkovai István tanácsos, Szigeti Enikő az Egri Általános iskola igazgatónője, illetve a kivitelező cég igazgatója, Lukuc Vasile jelenlétében felavatták az Egri községhez tartozó Gombáspuszta újjáépített, az európai normáknak teljesen megfelelő, modern általános iskoláját.
 

Szabó Elek az ünnepélyes felavatáson mondott köszöntőjében elmondta: "Nagy öröm az egész község számára, hogy végre a kisdiákok egy teljesen modern tanintézményben kezdhetik meg tanulmányaikat, melyben minden feltétel adott az eredményes és szakszerű oktatáshoz." A munkálatokat a nyár folyamán kezdte el a kivitelező cég, és a tervezett időpontra sikerült befejezni a modernizálást. A régi épületet teljesen átalakították, ahol a kisdiákoknak külön termeket hoztak létre, lecserélték a nyílászárókat, új termopan ablakokkal helyettesítették, a tantermeket újrafestették, az elektromos hálózatot kicserélték, új fűtésrendszert vezettek be, és még számos modernizálást hajtottak végre a tanintézményben.

Talán a legnagyobb munkálat az új és modern, 80 ezer lej értékű illemhelyiség elkészítése, illetve egy speciális kazán kiépítése volt. A központi fűtés 100 ezer lejbe került, melyből minden tantermet új fűtőtesttel láttak el, illetve egy teljesen modern kazánt vásároltak, mely fele annyi tüzelő-anyagot fogyaszt, mint a hagyományos berendezések, teljesen automatikus, illetve két speciális ezer literes tartállyal rendelkezik, mely nemcsak melegíti a fűtőtesteket, de meleg vízzel látja el az egész tanintézményt. Az eddigi adatokat szerint, ez a legmodernebb fűtőberendezés az egész megyében, mellyel egy tanintézet rendelkezik.

A legnagyobb büszkesége a községnek, hogy eddig mindent önerőből tudtak elérni, ugyanis az óriási összegekbe kerülő munkálatokat saját pénzből finanszírozták, de még több tízezer lejjel tartoznak a kivitelező cégnek. Szabó Elek polgármester elmondta, amennyiben sikerül megkapniuk a tanintézetek modernizálására kiutalt összegeket, az nagy segítség lenne a községnek, de amennyiben nem sikerül elnyerni a pályázatot, akkor továbbra is önerőből fogják finanszírozni a munkálatokat. Jelenleg a tanintézetben négy osztályt alakítottak ki, és a diákoknak egy informatikai termet is létrehoztak, hogy már elemi szinten elsajátítsák az informatika alapjait.
 
A községnek nem titkolt terve, hogy azokat a gyerekeket, akik jelenleg a szomszédos község tanintézetébe, Batizra járnak iskolába, hazacsalogassák, ugyanis már minden feltétel adott ahhoz, hogy saját községükben, egy modern, színvonalas iskolában kezdjék meg tanulmányaikat.
 
 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: