2009-03-16 15:07:41• hírek • MTI

Nem kapnak támogatást

Egyenként tárgyalnak keddtől Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesterrel és Csegzi Sándor alpolgármesterrel a történelmi magyar egyházak helyi képviselői, akik elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a városi elöljáró nem tartotta tiszteletben az önkormányzat által megszavazott támogatási rendszert - írja hétfőn a Krónika című kolozsvári napilap.

Marosvásárhelyen évekkel ezelőtt elvi döntés született arról, hogy a románok és magyarok által fele-fele arányban lakott városban mindkét nemzetiség egyházai egyforma juttatásban részesüljenek. Ennek ellenére 2008-ban az ortodoxok a pénz mintegy 65 százalékát kapták az egyházaknak elkülönített alapból. Dorin Florea azzal magyarázta a görögkeleti egyháznak juttatott pénztöbbletet, hogy az Egyesülés negyedbeli templomépítés különleges odafigyelést követelt.

A városvezetés az iskolák számára bérelt egyházi ingatlanok bérének elmaradásával is tetemes adósságot halmozott fel a magyar egyházakkal szemben. Csupán az Erdélyi Református Egyházkerületnek több mint 235 ezer lejjel tartozik. Mivel a polgármesteri hivatal tavaly április óta nem folyósította a bért, a püspökség kénytelen volt leállítani a Református Kollégium - Bolyai Gimnázium épületén elkezdett felújítási munkálatokat.

A diákok testi épségét veszélyeztető tornacsarnokot egy hónapja, az egyik kapualjat pedig a múlt héten zárták le, mivel a falakról hatalmas vakolatdarabok kezdtek hullani. A hivatal további 120 ezer lejjel tartozik a katolikus egyháznak, amelynek ingatlanjaiban az Unirea Főgimnázium és a Művészeti Gimnázium működik.

A Krónika kérdésére válaszolva Csegzi Sándor alpolgármester elmondta: úgy érzi, hogy a múlt heti találkozó után, amikor a polgármester együtt fogadta a magyar egyházak képviselőit, Dorin Florea megértette, hogy támogatni kell az egyházakat, főként, ha az önkormányzati testület is így döntött.

A Barátok Temploma, Marosvásárhelyen

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: