2009-04-21 11:56:44• hírek • Ferenczi Noémi

Változnak a feltételek

Változtatna a kormány a középiskolásoknak járó úgynevezett líceumi pénz elnevezésű ösztöndíj feltételein.  Eddig azoknak járt a támogatás, ahol a családban egy főre eső jövedelem nem haladta meg a 200 lejt, ezentúl azok kapnának, akiknél az egy főre eső jövedelem 150 lej.

Megyeszerte több mint háromezer középiskolás diák jogosult havonta az líceumi pénz elnevezésű támogatásra, ami azt jelenti, hogy az állam havi 180 lejjel segíti a hátrányos anyagi helyzetben lévő diákokat.

Eddig azoknak járt ez a fajta ösztöndíj, akik családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladta meg a 200 lejt. A kormány javasolta, hogy ezt az összeget 150 lejre csökkentsék. Az új rendszert már a márciusi hónapra vonatkozóan bevezetnék, azonban a Szatmár megyei tanfelügyelőségre eddig semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett ezzel kapcsolatban, így valószínüleg a tanév végéig minden marad a régiben - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy hányan esnek majd el a támogatástól. Kónya szerint, tanév közben lehetetlen újraszámolni az egész rendszert. Az eddig rendszer sem volt megfelelőképpen átgondolva, hiszen egyformán támogatták a vidéki, ingázó diákokat és a városi iskolában tanuló diákokat. „Nem kizárólag a vagyoni helyzethez kellene kötni az ösztöndíj feltételeit, hanem a tanuló helyzetéhez. Az ingázókat jobban kellene támogatni, mint azokat, akiknek a lakhelyükön van iskola"- magyarázta Kónya.

A becslések szerint, amennyiben bevezetik az új rendszert országos szinten több mint 22 ezer diák fog elesni a támogatástól. A tanügyminiszter ígéretei szerint, azok számára is kitalálnak majd valamilyen támogatást, akik elesnek a líceumi pénztől.

Jlenleg több mint háromezer diák kap líceumi pénzt a megyében

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: