2009-03-01 13:06:23• hírek • MTI

Nem jutalom az orosz-EU szerződés

Oroszország és Európa viszonya nem konjunkturális jellegű, nem függhet politikai eseményektől, s a partnerségi szerződés aláírása semmiképpen nem tekinthető valamiféle díjnak, amit az Európai Unió a jó magatartásáért ad Oroszországnak, mivel a szerződés mindkét félnek érdekében áll - hangoztatta Dmitrij Medvegyev spanyol újságírók előtt.

Medvegyev vasárnap kezdődő spanyolországi látogatása előtt nyilatkozott, az elhangzottakat vasárnap tették közzé az orosz hírügynökségek.
Medvegyev elismerte, hogy a tavaly augusztusi kaukázusi konfliktus és a januári gázszállítási gondok feszültségeket okoztak, de - mint mondta - Oroszország abból indult ki, hogy a vele ápolt normális kapcsolatokban minden európai állam érdekelt, ahogyan Oroszország is érdekelt  az unióhoz és az egyes európai országokhoz fűződő jó, partneri kapcsolatokban.
A készülő Oroszország-EU partnerségi szerződésről leszögezte: nagyon átfogó és általános dokumentumnak kell lennie, amelyhez sok tematikus szerződés és megállapodás kötődik. "Hangsúlyozom még egyszer: ez nem Oroszország ösztönzésének a módja, hanem olyan dokumentum, amelyre mindannyiunknak szüksége van" - mondta.

 


Az európai biztonsági elrendezésről szólva Medvegyev korábbi álláspontját megismételve kijelentette, hogy a jelenlegi nem ideális már azért sem, mivel vannak országok, amelyek semelyik tömbhöz, egyesüléshez nem tartoznak,  biztonságukat a tömbök szintjén nem garantálják, s ez mindig gondot jelent.

"Az új európai biztonsági architektúrához szerintem olyan szervezet szükséges, amely egyesíti magában az összes európai országot, függetlenül attól, hogy melyik tömörülés tagja. Szükség van egy univerzális platformra" - mondta.
Az orosz elnök kétségbe vonta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hatékonyságát, amely szerinte a hidegháború vége óta csökkent. "Moszkva nem ellenzi, hogy e kérdéseket az EBESZ keretében vitassák meg, de úgy látom, az  új rendszer kontúrjainak némileg másnak kell lenniük" - jelentette ki.

Úgy vélte, lehetne rendezni egy csúcsértekezletet az EBESZ égisze alatt, ezzel egyetért az európai partnerek egy része, egy másik része azonban feleslegesnek tekinti.

Javasolta: "Gondolkodjunk egy új mechanizmuson. Például egy olyan közös téren, amelyben az uniós és az unióhoz nem tartozó államok tömörülnek. Ez egy lehetséges változat. Mindenesetre alkotó módon kell foglalkozni a kérdéssel, s meg kell találni azt a gondolatot, amely mindannyiunkat összefog. Meggyőződésem, hogy ennek van értelme" - tette hozzá Medvegyev.
Az elnök megismételte, hogy Moszkva az új amerikai kormányzattól partneribb álláspontra számít a rakétapajzs-elemek kelet-európai telepítésének ügyében, várja az új, konkrét javaslatokat, és reményei szerint a kérdést megvitatja Barack Obama elnökkel első találkozójukon.

Elmondta továbbá, hogy orosz remények szerint a húszak londoni csúcstalálkozóján előrelépnek a világ új pénzügyi rendszere felé, s hogy a csúcsra Moszkva igyekszik előkészíteni egy új energiacharta tervét.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: