2006-01-28 10:39:40• hírek • Szatmar.ro

Berobbant a gyümölcskávé

Biztos, hogy kávét kell innunk, amikor itt a FruitCafé, azaz a gyümölcskávé?

A koffein sikertörténete egy etióp kecskével kezdődött, az iszlám itala lett, mert tiltja az alkoholt. Az ipari forradalomban a gőzgépek mellett folytatódott, az irodalmárok és forradalmárok gazdagították hírét a kávéházakban. Mára a legkellemesebb reklámok főszereplője. A „műanyag italok” fő alkotója. Néhány gyógyszer is tartalmazza. Alkalmi fogyasztása az asztmások és fejfájósok számára átmenetileg előnyös érzetet vált ki. De biztos, hogy kávét kell innunk, amikor itt a FruitCafé, azaz a gyümölcskávé?

Magyarország 12. Európában a kávéfogyasztók listáján. Minden magyar állampolgár évente 2,5 kilogramm kávét főz le és iszik meg. (Finnország vezet 12,84 kilogrammal.) Évente 25 millió kg égetett pörkölt anyagot fogyaszt el Magyarország lakossága ebből az anyagból, ez naponta 15 millió csésze kávé. Egy magyar cég menedzsmentje a fejébe vette, hogy megkedvelteti a magyarokkal a FruitCafét, azaz a gyümölcskávét. Végső céljuk az egészségesebb üdítő elterjesztése és a piaci részesedésük 10 százalékra való emelése.

Mielőtt azonban szót ejtenénk a gyümölcskávéról, nézzük mindannyiunk kedvencének, a kávénak a fő alkotórészét, a koffeint.

A koffein pszichoaktív drog

A koffein pszichoaktív drog, stimulálja az agykérget. Nagy mennyiségű koffein gátolja a foszfo-diészteráz enzimet, és befolyásolja a neuronok tüzelését. Ellazítja az apró hörgők, az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer, az érhálózat egy részének sima izmait, és fölgyorsítja az anyagcserét. Zárójelben megjegyzendő, a teában lévő teofillin a koffeinnél jobban ellazítja a hörgőket, ezért asztma kezelésére használatban is van (hazánkban pl. az Egifilin, Euphylong, Retafyllin, Theospirex hatóanyaga) Egy csészényi őrölt kávé kb. 110 milligramm koffeint tartalmaz, egy csészényi tea 40mg-ot. Egy 375 ml-es Coca Colás dobozban kb. 48 mg koffein van, a Pepsi Colásban kb. 40 mg. A manapság gyorsan terjedő un. „energiaitalok” adagja kb. 80mg (Red Bull)

Mire hat a koffein?

Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész szervezetben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20–30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3–6 óra múlva, terhes nők esetében még lassabban csökken a felére. Csaknem minden szervre hat: az agyi idegeket serkenti, növeli a koncentrálóképességet, javítja a szellemi teljesítményt. Éberebbé, aktívabbá tesz, gyorsabb munkára készteti a szívizmot, de a vesék működését is felgyorsítja, mivel kiváló vizelethajtó. Serkenti az anyagcserét, ezért a fogyókúra-tablettákban is benne van, a fájdalomcsillapító tabletták hatását pedig kb. 40 százalékkal növeli.

Káros is lehet a mértéktelen kávézás

Általában napi 1-2 csésze kávé vagy ennek megfelelő koffeintartalmú készítmény még nem károsítja a szervezetet. Szívbetegségekben és magas vérnyomásban, szorongásos kórképekben, hölgyeknél premenstruális szindrómában, máj- és/vagy vesebetegségekben és migréntől szenvedők azonban naponta csak max 1 kávét igyanak, de lehetőleg inkább kerüljék. Nagyobb koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, nehezen kontrollálható, félelemig fokozódó izgatottságot, szapora pulzus (palpitatio-érzés) okoz, de infarktus tüneteit utánzó un. pánik rohamot provokálhat. A nagyobb dózisú kávéfogyasztás vagy egyéni érzékenyég hasmenést, felszívódási zavarokat okoz. Bekövetkezhet elvileg agyvérzés is, ehhez azonban rövid időn belül igen jelentős mennyiségű kávét (vagy energiaitalt) kellene elfogyasztani.

Szenvedélybetegség

A gyakori kávéivás a káros szenvedélyek közé tartozik, ugyanúgy hozzá lehet szokni testileg és pszichésen, mint a kábítószerekhez, a cigarettához és az alkoholhoz. A régóta tartó magas dózisú koffeinfogyasztást éppen ezért többnyire nem lehet hirtelen abbahagyni, ez esetben gyakoriak lehetnének az elvonási tünetek: fejfájás, fáradtság, idegességérzés. Gyerekek esetében a rendszeres colázásra is érdemes figyelni, mert a benne lévő koffein ugyanilyen hozzászokást eredményezhet, s ha az egyébként is ártalmas szénsavas italról le akarjuk szoktatni a gyermeket, jelentkeznek megvonás tünetek.

Választhatunk: kávé, vagy gyümölcskávé

A gyümölcskávé hívei nem üzennek hadat. Mint mondják: azért mert a strucc effektus működik. mert van egy jobb ajánlatuk. Mert az „ember lelke nem kávéra, hanem barátra vágyik, a kávé csak ürügy” a törökök szerint.

Van néhány praktikus ötletük is a próbához.

1. Ha már feketéztünk, akkor aznap igyunk meg második adagként egy gyümölcskávét

2. Főzzünk reggel gyermekünknek egy gyümölcskávét és kávézzunk együtt vele.

3. Késő esti munkánál próbáljuk ki a gyümölcskávét, többet is megihatunk belőle mert „nem szalad meg a szívünk” és sokkal tovább tudunk koncentrálni mint gondolnánk.

4. Vegyünk egy kávéfőzőt, majd párhuzamosan főzzünk feketét és gyümölcskávét, kóstoljuk paralel és lássuk be, semmi értelme annak, hogy ragaszkodjuk a pörkölt égetett ízhez.

Mi is a FruitCafé?

A Magyarországon FruitCafé néven ismert gyümölcskávé nem tea, de nem is egyszerű kávé. Hagyományos vagy presszó kávéfőzőben elkészítve olyan főzetet kapunk, amely a gyümölcsökből más módon eddig nem hasznosított hatóanyagokat is tartalmaz. A gyümölcsök héjai és magvai a napon szárítva megőrzik az értékes egészségvédő anyagokat a szervezet számára. Így ezzel a szokással biztosan mindennap fogyaszt gyümölcsöt.

És a gyümölcskávé bizonyítottan egészségesebb is.

Sz.L./Stop.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: