2008-02-18 10:15:44• hírek • Szatmar.ro

Tegnap kikiáltották Koszovó függetlenségét

kosovoHatalmas ünneplés követte Koszovó tegnap kikiáltott függetlenségét.
Tízezrek ünnepeltek egész éjjel ünnepelték Pristinában és Koszovó-szerte a függetlenséget.
 
A szerbek gyászolnak és tömegtüntetéseket szerveznek. Koszovszka Mitrovicában kézigránátot dobtak az Európai Unió és az ENSZ helyi képviseletére. Belgrádban az amerikai nagykövetség előtt tiltakoztak. A koszovóiak az utcákon ünnepelték, hogy tegnap a pristinai parlamentben kikiáltották a szerb tartomány függetlenségét. Az emberek énekeltek, volt tűzijáték, fogyott a sör és a Szkander bég konyak. A környező falvakból is sokan érkeztek a fővárosba, és sokan érkeztek haza külföldről is.
 
Sokan Bill Clinton volt amerikai elnököt és Tony Blair volt brit kormányfőt éltették. Nekik tulajdonítják, hogy a NATO beavatkozott a szerb-albán konfliktusba. Pristinában hárman sérültek meg az ünneplések közben, de rendbontás nem történt.
 
A vegyesen lakott Koszovszka Mitrovicában viszont kézigránátot dobtak az Európai Unió és az ENSZ helyi képviseletére, de senki sem sérült meg.

Koszovó szerbek lakta részén pedig gyászoltak az emberek, mára viszont több helyre tömegtüntetéseket szerveznek. Tadics szerb elnök, Kostunica kormányfő és Nikolics, az ellenzék vezére pedig közösen hirdetett csütörtökre tömegtüntetést Belgrádba.
 
A szerb fővárosban tegnap este kétezer feldühödött tüntető vonult az amerikai és a szlovén követséghez, és kövekkel dobálták meg az épületeket. Tudósítónk azt jelentette, hogy összecsapásokra is sor került az amerikai nagykövetség előtt az épületet védő rendőrök és tüntetők között, 12-enegsérültek. Utcai zavargások voltak Újvidéken is, ahol mintegy ezer ember demonstrált.
 
SB 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: