2016-06-15 03:11:12• hírek • MTI

Nem jelölnek új házelnököt a szociáldemokraták

Nem jelöl új házelnököt a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) a bukaresti képviselőház élére, így az év végén esedékes parlamenti választásokig ideiglenes házelnök vezetheti a törvényhozás alsóházát - jelentette be Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

A tisztség azért üresedett meg, mert a képviselőház előző nap megfosztotta tisztségétől a PSD-ből korábban kizárt Valeriu Zgonea eddigi házelnököt.

A PSD végrehajtó bizottságának keddi döntését Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vereségeként tálalták a román hírtelevíziók, a politikus ugyanis hétfőn újságírók előtt bejelentette, hogy megpályázza a házelnöki tisztséget, jelöltségéhez azonban nem tudta megszerezni Dragnea és a párt támogatását.

A román média már másfél hónapja - Zgonea kizárása óta - tényként kezeli, hogy a bukaresti kormány éléről fél éve lemondott, korrupció miatt bíróság elé állított Ponta ezt az alkalmat próbálja majd felhasználni arra, hogy visszatérjen a politika élvonalába. Az sem volt titok, hogy nem éppen súrlódásmentes a viszony közte és a PSD jelenlegi elnöke között, aki elemzők szerint joggal tart attól, hogy a pártban töretlen népszerűségnek örvendő Ponta a PSD élére is vissza akar majd térni.

A végrehajtó bizottság zárt ajtók mögött tartott ülésén vélhetően nem került sor nyílt konfrontációra. Ponta már érkezésekor azt mondta, visszalép a jelöltségtől, ha a pártelnök nem támogatja, távozáskor pedig úgy értékelte, hogy neki, akinek "annyi tisztsége volt már", ez nem jelent kudarcot, az a fontos, hogy a PSD-ben "nincs veszekedés".

Dragnea azzal magyarázta a házelnöki tisztség betöltetlenül hagyására irányuló javaslatát, hogy az őszi parlamenti választások közeledtével a PSD minden potenciális házelnök-jelöltjére nagyobb szükség lesz a kampányban, mint az amúgy sem sokat ülésező parlamentben. Ponta másik javaslatát, a Ciolos-kabinet ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt azzal tolta félre, hogy a PSD politikai partnereivel is egyezetni akar arról, vajon van-e értelme előrehozott választásokat kiprovokálni egy hónappal a rendes választások előtt.

Zgonea leváltása nyomán a házbizottság a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökére, Florin Iordachéra bízta ideiglenesen a házelnöki teendőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: