2011-02-17 17:54:09• hírek • Póti Orsolya

Nem írják alá a keretszerződést

A családorvosok jelenlegi formájában nem írják alá a biztosítópénztárakkal megkötendő, két évre szóló keretszerződést, ugyanis egyes jogszabályok sértik jogaikat és a betegek szempontjából is hátrányt jelentenek - hangzott el a Szatmár megyei családorvosok február 11-i gyűlésén.

A biztosítópénztárakkal megkötendő 2011-es keretszerződés értelmében a családorvosok bérezésének százalékos aránya megváltozna, azaz kevesebb pénzt kapnának a listájukon szereplő betegek után és több pénzt a nyújtott szolgáltatásokért, emellett arra köteleznék őket, hogy bérmentve vigyék rá az adatokat a betegek elektronikus egészségügyi kártyáira, valamint ügyeletet is el kellene vállalniuk, ami ugyan nem lenne hátrány.

A Szatmár megyei családorvosok csütörtöki gyűlésén Calin Bumbulut, a megyei Családorvosok Egyesületének elnöke elsőként a digitális tanúsítvánnyal, illetve az elektronikus aláírással járó feltételeket ismertette. Mint kiderült a családorvosok ezentúl digitális tanúsítványban kell leadják a biztosítóháznak a havi jelentést, illetve az elvégzett szolgáltatásokat elektronikus aláírással tudják majd jelenteni. Ha az orvosok nem szerezik be az elektronikus aláírásokat, akkor nem képesek elküldeni a jelentéseket, ami alapján fizetésüket kapják.

A továbbiakban Bumbulut beszámolt az Országos Családorvosok Szövetségének február 12-i rendkívüli üléséről, amelyen úgy döntöttek, hogy a rossz feltételek miatt nem írják alá a két évre szóló keretszerződést, amennyiben nem módosítanak egyes pontokon.

Andó Ottó családorvostól megtudtuk, egyelőre március végéig hosszabbították meg a 2010-es keretszerződést, azonban április 1-től végleges döntés kell szülessen. A keretszerződés többek között azt is megszabja, hogy egy családorvoshoz legtöbb 2200 személy iratkozhat fel, illetve felső határt vezetne be a gyógyszerek felírásánál. A családorvosok szerint ez korlátozná szolgáltatásaikat, aminek következtében közel 40 százalékkal csökkenne a fizetésük.

Az ülés végén a jelenlevők megvitatták a tiltakozási formákat: a családorvosok tiltakozásképpen a megfelelőségi bizonylatot kérik majd a megyei egészségügyi igazgatóságoktól, amely segítségével külföldön is vállalhatnak munkát.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: