2015-03-17 09:43:57• hírek • MTI

Nem indult bűnvádi eljárás a kézdivásárhelyi gyászlobogók ügyében

A Kovászna megyei ügyészség nem indított bűnvádi eljárást a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében. Az ügyészség ejtette ugyanakkor a december elsején Sepsiszentgyörgyön felvonuló és magyarellenes jelszavakat skandáló Új Jobboldal szervezet ügyét is.

Minderről a mindkét ügyben feljelentést tevő Madalin Guruianu sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi vezetője számolt be egy hétfői sajtótájékoztatón - jelentette az Agerpres hírügynökség.

Guruianu elmondta, hogy az ügyészség szerint az elkövetők egyik esetben sem uszítottak gyűlöletre vagy diszkriminációra. A hatóság megállapította, hogy a gyászlobogók kitűzése a román nemzeti jelképek meggyalázásának minősült volna, de ezt a bűncselekményt a legutóbbi módosításkor törölték a büntető törvénykönyvből.

A politikus felidézte, filmezett képsorokat csatolt a feljelentéséhez, amelyeken az Új Jobboldal szimpatizánsai azt skandálták sepsiszentgyörgyi felvonulásukon, hogy "Kifelé a magyarokkal az országból!". A hatóság azonban úgy vélte, a jelszó skandálásához nem társultak olyan gesztusok, amelyek közvetlenül vagy közvetve nemzeti gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítottak volna.

Madalin Guruianu csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az ügyészség "a szélsőségesek malmára hajtja a vizet".

Romániának 1990 óta december elseje a nemzeti ünnepe. 1918-ban az erdélyi, bánsági és magyarországi románok az e napon Gyulafehérváron tartott nemzetgyűlésükön fogadtak el - önrendelkezési jogukra hivatkozva - határozatot az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről.

A 2014-es nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén ismeretlenek fekete zászlókat tűztek ki. Az öt kitűzött gyászlobogóra piros-fehér-zöld szalagot kötöttek. Ugyanezen a napon Sepsiszentgyörgyön az Új Jobboldal szervezett felvonulást, amelyen többek között azt skandálták: Hargita és Kovászna megye román föld! Kifele a magyarokkal az országból! Kovászna megye prefektusa Kézdivásárhelyen a román lobogók hiánya miatt rótt ki bírságot a polgármesterre, Sepsiszentgyörgyön pedig a magyar himnusz egy nappal korábban történt eléneklése miatt a Magyar Polgári Pártra (MPP).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: